– Jeg er naturlig litt mørk i huden og blir aldri solbrent. Derfor tenkte jeg ikke på å beskytte meg mot sola. Hadde jeg visst det jeg vet i dag, ville jeg tatt bedre vare på huden, sier Linn (33).
Et sår på ryggen plaget tobarnsmoren Linn Torsen fra Hustadvika. Det klødde og gjorde vondt når bukselinningen kom borti. Men så glemte hun det igjen og la bare merke til det innimellom hvis det irriterte.
Så gikk dagene, ukene og månedene.
– Jeg studerte til å bli helsesekretær. En dag lærte vi om melanom, eller føflekkreft som det også kalles. Det gikk plutselig opp for meg at flere av beskrivelsene av melanom passet til såret på ryggen, forteller hun.
Fra rutinesjekk til kaos
Etter studietimen gikk hun til fastlegen for en sjekk – åtte måneder etter hun først oppdaget såret på ryggen. Legen fjernet en liten del av huden og sendte den til analyse.
Et par uker senere kom fasiten: Hun hadde melanom. Med spredning.
– Jeg skjønte ikke at det kunne stemme. Jeg skulle jo bare sjekke såret for å få det ut av verden. Tankene begynte å spinne. Hvor farlig var dette egentlig? Hva slags behandling måtte jeg igjennom? Skulle jeg dø fra barna mine? Alt ble helt kaos.
Linn ble henvist til Molde sykehus hvor hun fjernet mer hud rundt såret. Hun måtte tilbake igjen etter noen uker for en større operasjon, hvor de blant annet fjernet en lymfeknute i lysken. Til slutt ventet et år med immunterapi i Ålesund.
– Det var veldig, veldig tøft. Men jeg bestemte meg for å ta en dag av gangen og ikke ta sorgene på forskudd. Jeg skulle gjøre som legene sa, og bli frisk.
– Alternativet klarte jeg ikke å tenke på.
Hvordan oppstår hudkreft?
- Man kan få hudkreft uavhengig av om man blir ofte solbrent eller ikke. Det er den totale mengden UV-stråling som er avgjørende.
- Huden glemmer ikke. Den sparer på episoder med intens sol og solbrenthet helt fra vi er små. Det er som et vannglass som sakte fylles litt og litt. En dag renner det over, huden tåler ikke mer UV-stråling og man kan få hudkreft.
- Nærmere forklart så kan for mye UV-stråling etter hvert føre til uopprettelige DNA-forandringer i pigmentcellene, som fører til hudkreft.
- 9 av 10 tilfeller av hudkreft skyldes for mye intens sol eller solarium. Det vil si at de fleste tilfeller kan forebygges.
Melanom ser ikke alltid ut som en føflekk
Etter behandlingen har Linn blitt kreftfri, men hun følges tett opp hos en fast hudlege i Ålesund. Før kontrollene blir hun bekymret og gruer seg. Hun har allerede fjernet flere føflekker for å forebygge tilbakefall.
– Jeg er en positiv anlagt type, men jeg vet jo aldri helt sikkert om kreften kommer tilbake eller ikke. Før kontrollene er jeg ikke helt meg selv, for jeg blir så nervøs. Heldigvis har det gått bra så langt.
Nå vet hun at melanom kommer i mange former, men opplever at dette er lite kjent.
– Melanom er mye mer enn bare føflekker, det kan være alle slags forandringer i huden, forklarer hun.
– Jeg oppfordrer alle til å se over huden jevnlig. Ser du noe som ikke har vært der før, og som ikke går bort, bør du gå til legen for en sjekk. Gå alltid en gang for mye enn en gang for lite.
Gå til fastlegen hvis
- du får en ny flekk
- en føflekk klør, blør eller danner et sår som ikke vil gro
- en føflekk forandrer form og farge, ved at den
- blir større enn før, i tykkelse eller i bredden
- endrer form og får ujevne kanter
- endrer farge, ofte med brunsvarte partier
– Bryr meg ingenting om å være brun lenger
Linn har alltid likt å være solbrun, men nå har prioriteringene endret seg.
– Jeg bryr meg ingenting om å være brun lenger. Alt som betyr noe, er at jeg er frisk og kan være her for ungene mine, sier hun.
– Jeg har alltid smurt barna med solkrem, men nå smører jeg meg selv også. Dessuten er jeg mindre ute i sola. Det finnes mye annet man kan gjøre enn å ligge og steke seg.
Omtrent ett år er gått siden hun ble ferdigbehandlet for melanom, og livet holder på å normalisere seg. Kreftdiagnosen har likevel satt dype spor.
– Jeg vil nok alltid være litt bekymret for om melanomet kan blusse opp igjen. Hadde jeg visst det jeg vet i dag, ville jeg tatt bedre vare på huden min.
– Ingen brunfarge er verdt å risikere livet for.