Følg med på føflekkene dine

Vær oppmerksom hvis du får en ny føflekk, eller om en føflekk endrer seg og skiller seg fra de andre du har.

Lær hvilke forandringer du skal se etter for å oppdage melanom (føflekkreft) tidlig. Det kan redde livet ditt.

Lær deg faresignalene

Bruk ett minutt på å lære deg hva du skal se etter for å oppdage melanom (føflekkreft) tidlig.

Dette skal du se etter

Det er viktig å gå til fastlegen dersom

  • du får en ny føflekk
  • en føflekk forandrer form og farge, ved at den
    • blir større enn før, i tykkelse eller i bredden
    • endrer form og får ujevne kanter
    • endrer farge, ofte med brunsvarte partier
  • en føflekk klør, blør eller danner et sår som ikke vil gro

Jo bedre kjent du er med kroppen, desto enklere er det å oppdage om det er noen forandringer du bør få en lege til å se på. Det er en god vane å ta en titt i speilet, for eksempel når du har dusjet. Se over kroppen din både foran og bak, helst i litt godt lys. Har du en partner, er det lurt å hjelpe hverandre, spesielt med å sjekke på ryggen.

Sjansen for å bli helt frisk av melanom (føflekkreft) avhenger av at svulsten oppdages så tidlig som mulig, og før den har spredd seg. Symptomene behøver ikke å være tegn på kreft, men du bør likevel ta dem alvorlig.

Det er normalt å ha føflekker, men det er viktig å holde et øye med dem. Frem til vi er i 30–40-årsalderen er det også normalt at føflekker kan vokse til omtrent 5 mm størrelse.

Vårt råd
KONTAKT LEGE VED FORANDRINGER I KROPPEN
Følg med på forandringer i kroppen. Symptomer på kreft kan godt være tegn på andre, ufarlige sykdommer, men hvis endringer varer i over tre uker, bør du oppsøke lege og få det undersøkt. Lær deg faresignalene.

Hvem er mest utsatt for å få melanom (føflekkreft)?

Norge er blant de land i verden som har høyest forekomst av føflekkreft. De fleste som får føflekkreft er over 60 år, men dette er også den nest vanligste kreftformen i aldersgruppen 25–49 år. 

Solbeskyttelse er viktig gjennom hele livet, og er ekstra viktig hvis andre i familien har hatt denne kreftformen. Fem til ti prosent av tilfellene er arvelig. Det ser ut til at personer som har hatt hudkreft også er mer utsatt for annen type kreft.

Hvor på kroppen får vi oftest melanom?

Melanom kan oppstå overalt på kroppen, men forekommer oftest på overkroppen og på beina blant kvinner, og hos menn oftest på overkroppen.

Var dette nyttig?