«I to år gikk jeg med en flekk på nesen, uten å vite at det var kreft»

Hilde Madsen (41) hadde aldri sett for seg at alle timene i solarium kunne føre til hudkreft senere i livet. Heller ikke da det dukket opp en liten flekk på nesen som ikke ville forsvinne, slo det henne at det kunne være noe farlig.

Portrettbilde av Hilde Madsen.
Hilde Madsen synes det er skummelt å tenke på at hun hadde hudkreft i to år uten å vite det, men er glad for at det ble oppdaget før det spredte seg ytterligere. Foto: Arne Thoresen/Kreftforeningen

– Jeg får helt vondt av å tenke på det, sier Hilde når hun ser tilbake på alle timene hun lå med nesa vendt mot solarierørene.

Hun var bare 13 år første gangen hun «tok sol». Det ga henne en behagelig følelse, som raskt ble en avhengighet. Da ukelønnen kom gikk turen rett til det lokale solstudioet i Sandnes, der Hilde vokste opp.

– Jeg ville være brun. Etter hvert fikk jeg tak i et solarium som jeg hadde hjemme. Der solte jeg meg hver dag. Det var så deilig å komme hjem fra skolen og slumre i varmen fra solariet. Jeg tok minst en halvtime, men det kunne fort bli én time. Hver dag! minnes hun.

Barna stusset da de så brudebildet

I 12 år holdt hun på slik. For det var jo så fint å føle seg «brun og fresh», som hun selv sier. Dessuten gjorde så og si alle venninnene hennes det. Det var noe med forfengeligheten. Og da bryllupsdagen nærmet seg da Hilde var 25 år, ble det ekstra viktig å opprettholde brunfargen.

– Jeg solte meg ekstra mye da, for vi vil jo være fine når vi skal gifte oss, og for meg var det fint å være gyllen og brun. Når ungene mine ser på brudebildet vårt, så lurer de på hvorfor jeg var så brun, sier hun, mens hun ler og rister oppgitt på hodet.

Hilde var kun 13 år da solarium ble en del av hverdagen hennes. Foto: Privat

Ikke en eneste gang slo det henne at solarium kunne være farlig. For som hun påpeker, solarium var ikke uvanlig på 1980-tallet, heller ikke i private hjem. Og kunnskapsnivået om hudkreft var ikke like høyt da, som det er i dag.

– Vi tenkte aldri over at vi skadet huden. Vi brukte ikke solkrem, vi brukte heller krem som gjorde at vi ble fortere brun. Jeg har så mange bilder fra tiden jeg var liten der jeg var helt tomat i fjeset. Jeg så til tider at jeg hadde tatt for mye sol, men tenkte at det gjorde sikkert ingenting. Rødt blir brunt, tenkte vi. Det var en del av livet – å ta sol, forteller hun.

Oppdaget kreften tilfeldig

Hilde er ikke et unikt tilfelle. Mange kvinner og menn lever med solskader fra uforsiktig soling tidligere i livet. Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder både forekomst og dødelighet som følge av melanom. 9 av 10 tilfeller av melanom har sammenheng med UV-stråler fra sol eller solarium.

Da Hilde nærmet seg 30 år begynte hun å bli mer klar over konsekvensene av å ta solarium, og trangen til å være brun var ikke like stor. Først 10 år senere dukket det opp, fra den ene dagen til den neste: Et lite sår midt på neseryggen. Den oppførte seg som en kvise, som kom og gikk. Det skulle ta to år før hun fant ut at det var alvorlig.

– Det var helt tilfeldig. Jeg var på sykehuset for å sette botox på grunn av ekstrem migrene, da nevrologen så på nesen min og sa: «Men du har jo hudkreft». Da tenkte jeg bare «hva?»

Kunne ødelagt fjeset

Dette bildet tok Hilde før hun visste at flekken på nesen var hudkreft. Foto: privat

Hilde oppsøker lege, som konstaterer det samme. Hun får beskjed om at det ikke ser bra ut, og blir sendt videre til hudlege. Han kan heldigvis ganske raskt berolige henne med at det mest sannsynlig er en type hudkreft som man ikke dør av, nemlig basalcellekreft. Men det ligger også et alvor bak det positive. «Hvis du ikke fjerner det, så ødelegger det ansiktet ditt», var beskjeden fra legen.

Den operasjonen ble litt større enn jeg hadde trodd.

Hilde Madsen

– Da ble jeg sjokkert, for det visste jeg ikke. Basalcellekreft sprer seg fordi den spiser opp hudceller og vev. Det fikk jeg først vite etter operasjonen, og det er jeg veldig glad for. Under operasjonen fjernet de hudvev på størrelse med en tikroning på nesa, og transplanterte hud fra kinnet. Den operasjonen ble litt større enn jeg hadde trodd, sier 41-åringen.

Viktig oppfordring

I ettertid har Hilde mange ganger lurt på hvorfor hun ikke gikk til legen tidligere. Samtidig vet hun ikke hvordan hun skulle fått til det. For flekken var jo så liten. Og det er det som er skremmende.

– Jeg har egentlig hatt hudkreft i to år, og det er skummelt å tenke på. Man må passe på huden, være oppmerksom, spesielt jeg som har solt meg så mye da jeg var liten. Det er viktig å følge med. Og ikke ta solarium. Det er så enkelt. Det er mye du kan gjøre for å beskytte deg mot sola, men det å slutte å ta solarium er veldig lett, oppfordrer hun.

Var dette nyttig?