Både Maja og Jørgen har opplevd kreft på nært hold. Da de giftet seg i 2023 ba de familie og venner om donasjoner til kreftsaken i stedet for gaver til seg selv.
I en lys og trivelig leilighet på Keyserløkka i Oslo øst, bor nygifte Maja Sandberg og Jørgen Sande Lysa. Her kan de se utover over by og fjord og har kort vei til alle hovedstadens fasiliteter. Store grøntområder, lekeplasser og lav blokkbebyggelse preger området.
– Her skal vi bo for alltid, lover Maja og ser på Jørgen med et lurt smil. Han smiler tilbake – hjertens enig.
Maja og Jørgen står ved vinduet og titter ut på 10-12 minusgrader og sol. De kjøpte leiligheten i 2019 og trives veldig godt.
Fire år senere, i 2023 bestemte de seg for å gifte seg, men ønsket en lavmælt feiring med et lite knippe gjester og vigsel i Oslo rådhus. Fra første stund var de enige om én ting – de ville ikke be venner og familie om bryllupsgaver. I stedet ønsket de donasjoner til kreftsaken.
Heldige som er friske og har alt vi trenger
Maja og Jørgen setter seg godt til rette i en grønn, moderne sofa. De forteller at de føler seg heldige som er friske og raske. At de har hverandre og ellers alt de trenger. Begge nærmet seg 40 år og var tydelige overfor familie og venner på at de ikke ønsket seg jeg flere ting. Men gjestene ga seg ikke så lett. De ville gi brudeparet «ett eller annet». Da kom idéen å be om gaver til kreftsaken. Begge hadde nemlig opplevd at kreftsykdom tok fra dem det som virkelig ga livet mening.
Mistet nær venninne
Maja ser ned på fanget og tar en kort pause. Venninnen hennes, Helene, fikk kreft sommeren 2021 og døde bare et halvt år senere. Maja minnes en livsglad, nydelig og varm sykepleier.
Det er ordentlig, ordentlig tungt at hun er borte, sier hun.
Jørgen nikker. Han hadde også fått et nært vennskap til Helene. I tillegg mistet han faren sin til kreft etter lang tids sykdom. At bryllupsgavene skulle gå til kreftsaken ble et naturlig valg.
– Pengene kommer kreftrammede til gode
Jørgen jobbet selv i Kreftforeningen i drøye fire år og har med egne øyne sett hva pengene som samles inn, går til. Han ble imponert over hvor mye det betydde for de ulike brukerne av Kreftforeningens tilbud og hvor mange millioner som blir gitt videre til ulike kreftforskningsprosjekter.
– Både venner, familie og kollegaer har fortalt at de var glade for å gi litt tilbake – å bidra til en viktig sak, sier Jørgen.
Enkelt å administrere
Det var viktig for brudeparet at det skulle være lettvint for folk å gi. De oppga Kreftforeningens vipps-nummer i bryllupets Facebook-arrangement, samtidig som de ba om donasjoner merket «MJ bryllup». I etterkant fikk de en oversikt som viste innsamlet totalsum.
– Gjestene var utelukkende positive, selv om enkelte hadde lyst å gi brudeparet en fysisk gave i tillegg. Folk var glade for å få bidra, alle som én, avslutter brudeparet.
Slik gjør dere det
Å ønske seg en gave til Kreftforeningen er enkelt, både for dere som skal gifte dere og for gjestene. Les hvordan dere går frem. Etter feiringen sender vi dere et kort med navnene på alle som har gitt. Vi oppgir ikke beløp for hver enkelt gave, men den totale summen som har kommet inn. Da bidrar dere sammen til at flere kan overleve kreft.