Lungekreftscreening

Lungekreft er den vanligste årsaken til kreftdødsfall, men økt satsning på tidlig oppdagelse kan endre på dette.

Rundt 2200 personer dør av lungekreft hvert år. Gjennomsnittstall viser at det er kun cirka 30 prosent som lever 5 år etter en lungekreftdiagnose, men overlevelsesraten er betydelig bedre dersom kreften oppdages før den sprer seg.  

Screening er systematisk undersøkelse av friske mennesker i en utvalgt aldersgruppe, der målet er å oppdage og behandle sykdom eller forstadier før symptomer viser seg. Lav-dose computertomografi (LDCT) er en røntgenteknikk lik som vanlig CT, men med lavere dose røntgenstråler. Målrettet LDCT-screening kan påvise lungekreftsykdom i tidlige stadier, og har vist å kunne redusere dødeligheten av lungekreft med opptil en fjerdedel hos personer med høy risiko (røykehistorikk er viktigste risikofaktor).  

Likevel er det flere utfordringer knyttet til innføring av lungekreftscreening, som blant annet utvalgskriterier (hvem skal få?) og kapasitet i utredning. Dette er i tillegg til de overordnede ulempene og fordelene med screening generelt (kreftregisteret.no).  

Utredning av lungekreftscreening i Norge

Helsedirektoratet utreder om vi bør ha et nasjonalt screeningprogram i Norge (Helsedirektoratet.no). I utredningen vil de se på forskning og kunnskap om blant annet fordeler og ulemper ved lungekreftscreening, organiseringen av screeningen, metoder, målgruppe og etiske problemstillinger.  

I februar 2025 leverte en arbeidsgruppe nedsatt av Helsedirektoratet en rapport med sitt forslag (Helsedirektoratet.no). Oppsummert anbefaler arbeidsgruppen organisert lungekreftscreening i Norge for høyrisikogruppe i alderen 50-79 år, med en årlig undersøkelse med lav-dose CT. Dette betyr at man er et steg nærmere et nasjonalt screeningprogram i Norge.

I tillegg til Helsedirektoratets juridiske vurdering, vil Oslo Economics levere en rapport som beskriver de økonomiske konsekvensene av screening i løpet av våren 2026. Basert på disse rapportene skal det lages en samlet rapport med anbefalinger som skal overleveres til Helse- og omsorgsdepartementet i 2026, som så skal beslutte om det skal innføres lungekreftscreening i Norge.   

Undersøker hvordan screening kan gjennomføres

Norges eneste pilotstudie på lungekreftscreening med deltakere fra tidligere Akershus (Dagensmedisin.no), startet opp våren 2022 og skal avsluttes ved utgangen av 2025. Studien er støttet med 8 millioner kroner av Kreftforeningen og har som hovedformål å undersøke hvordan et lungekreftscreeningsprogram kan etableres i Norge. Sekundært skal studien bidra til ny kunnskap om effekter av lungekreftscreening og endrede screeningintervall gjennom samarbeid med en større europeisk studie (4-ITLR).

Studien skal over en 3-årsperiode ta lavdose CT-lungerøntgen på 1000 deltagere som enten røyker eller har røykt tidligere. Studien er per januar 2025 fortsatt pågående i siste år og runde. Så langt er det til sammen funnet 31 tilfeller av kreft som er bekreftet. 29 av disse hadde kreft i stadium 1 (tidlig stadium av kreft), hvor samtlige er operert. Deltakerne tilbys også individuell røykesluttveiledning og resept på røykesluttmedisin. Studien skal snart offentliggjøre sine første resultater fra piloten. 

Hva viser forskningen?

Særlig to studier har vært viktige for å frembringe kunnskap om effekt av lungekreftscreening.

I en stor klinisk studie fra USA (nejm.org) fant man at tidlig diagnose ved hjelp av lavdose CT-undersøkelse ga en reduksjon i lungekreftdødelighet på 20 prosent. Etter en grundig gjennomgang av fordeler og ulemper med lavdose CT-undersøkelse ble lungekreftscreening anbefalt innført i USA.

En multisenterstudie fra Nederland og Belgia (nejm.org) randomiserte røykere og tidligere røykere til enten fire lavdose CT-undersøkelser av lungene over fem år eller til ingen screening. Etter 10 år var det en reduksjon i lungekreftdødsfall på 24 prosent i gruppen som fikk screening, sammenliknet med gruppen som ikke fikk screening.

Både European Respiratory Society (ERS) og European Society of Radiology (ESR) anbefaler innføring av screening med lavdose CT. EU kommisjonen publiserte 20. september 2022 en anbefaling om å bygge ut screeningprogram for lungekreft for høyrisiko personer imellom 50 -75 år (European Health Union: Cancer screening). Også Norsk lungekreftgruppe mener lungekreftscreening bør etableres som et systematisk tilbud i Norge. (Et nasjonalt program for lungekreftscreening vil redde liv – altinget.no).

Var dette nyttig?