Hetetokter

En hetetokt er en plutselig varmefølelse som kan vare fra noen sekunder til minutter. Nattlige hetetokter er vanlige og kan være så ubehagelige at de fører til søvnforstyrrelser. Hyppigheten av hetetoktene kan variere.

Redusert hormonproduksjon er antatt å være årsaken til hetetokter. Endringer i hormonnivåene kan oppstå som et resultat av kreftbehandling, spesielt behandling av kreft i eggstokker, livmorhals, livmor, prostata og bryst.

Hetetokter hos kvinner

Kreftbehandling kan føre til at østrogennivået brått blir redusert. Ved kreft i eggstokker, livmorhals, livmor og bryst handler det om at eggstokker, som produserer østrogen, som oftest blir fjernet. Ved brystkreft er behandlingen i enkelte tilfeller å gi medisiner som slår ut østrogenproduksjonen. Ved brystkreft, der enkelte har en type brystkreft som er påvirkelig av østrogen, får kvinnene som regel en medisinsk behandling som hemmer østrogenproduksjonen – antiøstrogenbehandling.

Hetetoktene varierer veldig fra kvinne til kvinne. Fra en lett varme til kraftig svette, hjertebank, kvalme og svimmelhet. Mange har så kraftig svette om natten at det går ut over søvn og søvnkvalitet.

Hetetokter hos menn

De fleste typer prostatakreft er avhengig av det mannlige kjønnshormonet testosteron for å utvikle seg. Sykdomsutviklingen kan dermed holdes i sjakk ved å stoppe produksjonen av testosteron. Dette hormonet dannes først og fremst i testiklene, og ved å fjerne testiklene eller bruke hormoner som ledd i behandlingen, kan også menn få hetetokter.

Finnes det gode råd?

Det er viktig å diskutere med lege hva du skal gjøre med plagene, og hvilke medisiner du kan få.

For kvinner er østrogentilskudd den mest effektive behandlingen, men det kan være medisinske grunner som fraråder bruk av det, særlig i tilfeller hvor østrogen har betydning for utvikling av kreft.

Det finnes også andre medisiner som kan bidra til å bedre plagene ved hetetokter. Det kan være hormoner, antidepressive midler eller epilepsimedisin. Ikke alle kan ta dette på grunn av bivirkninger de enkelte medisinene har. Snakk med legen!

Tips som kan hjelpe

  • Bruk lett tøy som kan tas av og på etter behov.
  • Pass på å få nok søvn og hvile. Ta hensyn til deg selv og dine behov.
  • Drikk mye vann, og unngå mye kaffe, alkohol og sterkt krydret mat.
  • Bruk tynt sengetøy i naturmaterialer som absorberer svette bedre enn kunststoffer.
  • Tenk på temperaturen på soverommet.
  • Unngå bruk av fet bodylotion eller olje. Det kan gi en følelse av at huden ikke puster.

Mosjon og sunn livsstil og kan være med på å redusere ubehaget av hetetoktene. For overvektige kan vekttap også bidra.

Kvinne med headset.

Snakk med oss

Vi er her for å hjelpe deg med alle spørsmål om kreft. Rådgivningstjenesten er gratis, og du kan være anonym.

Var dette nyttig?