Nerveskade (polynevropati)

Polynevropati er små skader på nerver. Noen typer cellegift inneholder stoffer som kan gi en slik skade.

Symptomene kommer gradvis under pågående behandling og forsvinner ofte etter avsluttet behandling. For noen kan det bli skader man må leve med.

Hvordan oppleves polynevropati?

Polynevropati kan oppleves som prikking, brenning og følelsesløshet i fingrer eller tær. Lett berøring kan utløse smerte.

Det er oftest fingre og tær som blir påvirket, men det kan også gjelde hele hånden og foten. Noen kan få vanskeligheter med å kneppe knapper. Noen kan få en følelse av å gå på puter.

Området rundt munn, hals, strupehode og stemmebånd kan også påvirkes, spesielt ved kulde og kald vind.

Mer alvorlige senskader i denne gruppen er muskelsvakhet, ustø gange, balanseproblemer, vanskeligheter med å gå i trapper, snublende gange og nedsatt kraft til å bøye beinet.

Finnes det gode råd?

Det viktig å informere behandlende lege om symptomer på polynevropati. For noen kan det være aktuelt å endre dosering på cellegiften.

Medisiner som primært gis for behandling av epilepsi og depresjon kan hjelpe mot nervesmerter. Noen kan også ha effekt av magnesium og kalsium i forbindelse med cellegiftbehandlingen.

Noen opplever at fysioterapibehandling kan lindre. Dette kan være ulike former for sansemotorisk stimulering eller trening og sirkulasjonsfremmende tiltak, for eksempel massasje, styrketrening, muskeltøyninger og balanseøvelser.

Å stimulere områdene som har nedsatt følelse med en fotrulle, piggball eller lignende kan hjelpe.

Ved lokale hevelser kan støttestrømper eller hansker ha lindrende effekt. Bruk strømper og sko som ikke klemmer. Fotbad og fotmassasje kan også ha lindrende effekt.

Unngå å fryse på hender og føtter. Noen kan oppleve at ubehaget kan forverres ved kulde.

Nylige studier viser at fysisk aktivitet har en positiv effekt både på symptomer og fysisk funksjon.

Snakk med oss

Vi er her for å hjelpe deg med alle spørsmål om kreft, uansett hvilken situasjon du er i. Tjenesten er gratis, og du kan være anonym. Vi snakker norsk og engelsk.

Var dette nyttig?