MR

MR-teknologi bruker magnetfelt og radiobølger til å avbilde indre organer.

MR står for magnetisk resonans bildefremstilling. MR-maskinen består av en kraftig magnet (magnetiske spoler), en radiosender, en radiomottaker (antenne) og en datamaskin. Disse komponentene fremstiller bilder av kroppens indre organer.

Det er mulig å fremstille bilder i mange plan, også i tredimensjonale bilder. Ulike varianter og spesialteknikker brukes til å påvirke MR-signalene for å fremheve bestemte typer vev.

I motsetning til CT og røntgen brukes ikke ioniserende stråling. Det er ikke påvist skadelige effekter på mennesker av magnetfeltet og radiobølgene som anvendes ved MR.

Forberedelser til undersøkelsen

På grunn av det sterke magnetfeltet må sykehuset på forhånd få vite om du

  • har pacemaker
  • har inoperert høreapparat
  • har klips på blodkar i hodet
  • har annet inoperert metall eller elektronikk
  • har metallsplint i øyet
  • er gravid

Klokker, bank- og kredittkort kan bli ødelagt av magnetfeltet, og må derfor ikke være med inn i undersøkelsesrommet. Metallgjenstander som briller, kulepenner, nøkler, hårnåler og smykker må fjernes før undersøkelsen starter. Det samme gjelder hvis du bruker høreapparat. Skal du undersøke hode/hals området og har tannproteser, må disse tas ut. Ved undersøkelse av hodet bør du unngå øyenskygge, da den kan inneholde metall.

Skal du undersøke magen må du vanligvis faste noen timer på forhånd.

Alle forberedelser som er aktuelle for deg, vil du få informasjon om i innkallingsbrevet.

Slik foregår undersøkelsen

Du ligger på en spesialkonstruert benk som beveges inn i maskinen. Det er svært viktig å ligge i ro under undersøkelsen, slik at bildene blir skarpe.

MR-maskinen sender ut radiobølger mot det området som skal undersøkes. Avhengig av hvilket vev i kroppen radiobølgene treffer, vil ulike mengder av radiobølgene tas opp i vevet. Signalene som på denne måten fanges opp, sendes til datamaskinen som fremstiller bilder.

Dersom det bare er et mindre område som ønskes avbildet, legges en antenne som fanger opp radiobølgesignalene direkte på huden over den delen som skal undersøkes.

Undersøkelsen er smertefri, og klaustrofobi har blitt et mindre problem enn tidligere. Moderne maskiner er kortere og videre enn eldre versjoner. De fleste MR-maskiner er i dag tunnelformede, godt opplyste og med åpning i begge ender.

Maskinen lager høye bankelyder under undersøkelsen. For å dempe støyen kan det brukes ørepropper eller hodetelefoner med musikk. Du kan snakke med personalet mens undersøkelsen pågår.

Enkelte opplever likevel undersøkelsen som ubehagelig. Da kan det være nødvendig med beroligende medisin.

I noen tilfeller gis kontrastvæske i en blodåre for å forbedre bildene.

Undersøkelsen tar fra 20 minutter til 1 time, avhengig av hvilket område som skal undersøkes og hvor mange bilder som skal tas.

Etter undersøkelsen

Dersom det er gitt kontrastvæske i en blodåre for å forbedre bildene, kan pasienter i svært sjeldne tilfeller oppleve bivirkninger som kvalme eller kløe i huden. Dette er forbigående bivirkninger.

Kvinne med headset.

Snakk med oss

Vi er her for å hjelpe deg med alle spørsmål om kreft. Rådgivningstjenesten er gratis, og du kan være anonym.

Var dette nyttig?