Historier om vårt fantastiske helsevesen – og hva vi risikerer å miste 

Vi har en sterk offentlig helsetjeneste som ikke kan tas for gitt. I årene fremover står vi overfor noen utfordringer som gjør det ekstra viktig å ta vare på de som tar vare på oss.

Hvilke helsesaker er viktigst for deg?

– Hun så hva jeg trengte

– Jeg knakk fullstendig sammen da jeg fikk kreftdiagnosen. Men min historie handler om mer enn sykdom, den handler om hvordan jeg ble møtt. Og jeg vil spesielt takke én sykepleier som virkelig så hva jeg trengte der og da, skriver Weronika Kolstad (40) fra Minnesund.

– Midt oppe i det hele, følte jeg på takknemlighet

– Å få kreft er det absolutt skumleste jeg noen gang har opplevd. Men midt oppe i det hele, så følte jeg også på mye takknemlighet. Og jeg følte meg faktisk ganske heldig, skriver Helene Ragnhild Sollie (36) fra Oslo.

Tallenes tale: Her må norsk helsevesen styrkes

I en tid preget av kriser innen alt fra forsvar til strøm- og matpriser, er det lett å overse kriser som kan være under oppseiling. Her er vår advarsel til politikerne: Med mindre vi satser på helsevesenet nå, risikerer vi å stå i en helsekrise om få år. Helse er en viktig del av beredskapen vår!

Et ikon som viser en utstrakt hånd med en bunke mynter over, som representerer økonomisk bistand eller pengedonasjon.

110 milliarder

Dette enorme beløpet er det som skal til for å ta igjen investeringsetterslepet i spesialisthelsetjenesten, ifølge en rapport Menon Economics utarbeidet på oppdrag for Legeforeningen i 2023.

en grønn kolbe med et kryss på.

500 dager

Så lenge venter norske pasienter fra en medisin er godkjent i Europa til den kan tas i bruk i Norge. Selv om ventetiden på nye medisiner var kortere i 2024 enn i 2023, er den fortsatt lenger enn i 2021.

en mann og en kvinne som står ved siden av hverandre.

17 000

Så mange personer i arbeidsfør alder rammes av kreft hvert år. Derfor trenger vi en mer fleksibel sykelønnsordning, så de som kan og vil kan stå i jobb. Da kan folk med nedsatt arbeidsevne være delvis sykmeldt i mer enn ett år. Og fortsette å gå på jobb.

– En uke etter ble jeg operert, og siden har jeg vært frisk

– Makan til kjapp og god kreftbehandling tror jeg du skal leite lenge etter, skriver Håkon L. Rønning (33) Fra Oslo.

– Det var på hengende håret

– Uten det gode helsevesenet vi har i Norge, hadde ikke jeg sittet her i dag. Heldigvis fikk jeg rask behandling, alt gikk så fort. Det eneste jeg rakk å tenke, var at «her har du fagfolk som vet hva de gjør». Fagfolk og forskning, det var det som reddet meg, skriver Geir Misje fra Haugesund.

Hva mener folket om dagens offentlige helsevesen?

Tallene er fra Helsepolitisk barometer 2025 fra Kantar, en uavhengig undersøkelse som har vært utført siden 2016. Formålet er å kartlegge befolkningens holdninger i helsepolitiske spørsmål. Undersøkelsen ble utført blant mer enn 2000 respondenter fra 13. desember 2024 til 2. januar 2025.

et par personer som står ved siden av hverandre.

81 prosent

Har gode eller svært gode erfaringer fra kontakt med helsevesenet.

Ikon av en hånd som holder en stabel med mynter, symboliserer økonomisk inntjening eller investering.

70 prosent

Mener regjeringen ikke gjør nok for å møte utfordringen med flere eldre og økende sykdomsbyrde.

Et ikon med en stabel med tre mynter ved siden av en hjerteomriss.

60 prosent

Er tvilende til at det offentlige helsevesenet vil være i stand til å dekke samfunnets fremtidige behov for helse- og omsorgstjenester uten hjelp fra private aktører

– Jeg fikk fullstendig panikk da jeg kjente en hard kul

– Da jeg fikk kreftdiagnosen i fjor høst, hørte jeg bare historier om det som går gærent. Jeg vil fortelle en annen historie. En der man får rask behandling, blir tatt vare på, blir hørt, og det går bra, skriver Stine Kjærstad (40) fra Aurskog.

– Overlevelsen har økt betydelig

– Jeg tror jeg føler nesten like stor glede som pasientene mine hver gang vi får tilgang på nye behandlingsmuligheter, skriver overlege Fredrik Schjesvold.

– Legene sier at jeg skal bli en gammel dame

– Kreftdiagnosen kom med et voldsomt alvor: Jeg hadde en stor svulst i lungen som ikke lot seg operere. Jeg husker at jeg spurte: «Dør jeg nå?», skriver Kjersti Kilskar (51) fra Grong.

– Heldigvis fant vi en løsning, fastlegen, sjefen og jeg

– Jeg var nok den eneste som trodde at jeg kunne komme meg tilbake i jobben som sykepleier da jeg fikk kreft i bukspyttkjertelen. Men jeg hadde ikke klart det på egen hånd, sjefen og kollegene mine har vært helt fantastiske, skriver Anita Synnes (59) fra Ålesund.

Gi oss en sterkere stemme

Med tusenvis av medlemmer i ryggen får vi til mye, men vi vil få til enda mer. Flere gjennomslag for kreftsaken kan gi bedre dager til mennesker som rammes av kreft.

Var dette nyttig?