Aase (37) oppdaget føflekken i tide

Sommeren 2014 legger Aase Herø merke til en føflekk som hadde begynt å vokse. Nå oppfordrer hun andre til å sjekke seg jevnlig.

Dette innlegget er mer enn 3 år gammelt

Det er idylliske dager på familiehytta i Lillesand. Aase har på seg shorts og går opp trappen for å hente flere glass på kjøkkenet. Bak henne går moren.

– Har du sett føflekken du har bak kneet?

– Nei, svarer Aase. Den har hun aldri lagt merke til.

Aase, som er i begynnelsen av 30-årene på dette tidspunktet, tenker at hun må få sjekket føflekken når hun kommer hjem fra sommerferie. Ukene går, og det er mye å gjøre når hun er tilbake i Oslo. Plutselig oppdager hun noe urovekkende.

– Føflekken hadde vokst og endret farge på veldig kort tid. Da kom panikken. Heldigvis fikk jeg time hos lege allerede dagen etterpå.

Legen fjerner Aases føflekk og sender den inn til undersøkelse. Noen uker senere ringer telefonen.

Jeg kunne høre på tonefallet til damen som ringte meg at det ikke var gode nyheter.

– Det viste seg å være melanom, som ofte kalles for føflekkreft. Selv om jeg hadde vært bekymret, var det nesten en uvirkelig beskjed å få.

Vurderte testamente

Siden føflekken er på under to millimeter, er prognosen god. Aase blir operert, såret gror og det er ingen tegn til spredning. Likevel klarer hun ikke å slappe av. Aase går til kontroll hver tredje måned, og sjekker kroppen sin for andre føflekker. Midt oppe i det hele blir hun mamma til Sofie.

Mens Aase ammer datteren, får hun voksesmerter i benet. Hun kjenner plutselig en kul på størrelse med en klinkekule i lysken.

– Jeg ringte lege umiddelbart og ble naturligvis veldig redd. Med to døtre på henholdsvis seks måneder og tre år, begynte jeg å tenke det aller verste. 

På et tidspunkt vurderte jeg å skrive testamente og få ordnet med bankbokser til barna.

Aase Herø og datteren Mathilde er påpasselige med solen. – Jeg har alltid med solkrem i skolesekken, forteller syvåringen.

Heldigvis kommer beskjeden om at det kun er spredning til én av lymfene. Aase kan puste lettet ut, og hun innser at livet ikke er over.

– Det ble ny operasjon, og det gikk heldigvis bra. Jeg var heldig som både oppdaget føflekken og kulen i lysken såpass tidlig. Desto tidligere det skjer, jo større sannsynlighet er det for at helsevesenet har suksess med behandlingen din.

Hverdagsrutine

Aase er i dag kreftfri. Hun går jevnlig til CT-skanning og følger godt med på kroppen sin. Sistnevnte oppfordrer hun alle til å gjøre.

– Det har nærmest blitt min fanesak. La det bli en del av hverdagsrutinen din. Ta en ekstra sjekk etter at du har dusjet for eksempel. Har du noen føflekker som har vokst eller endret farge siden sist?

I møte med venner og bekjente bruker Aase ofte seg selv som eksempel.

Min føflekk var bak på kneet. Hvem er det som ser seg selv der, jevnlig? Det gjorde i alle fall ikke jeg.

– Få gjerne partner eller en venn til å undersøke rygg og nakke. Der kan det være vanskelig å se med egne øyne.

Hun er evig takknemlig for at moren gjorde henne oppmerksom på føflekken på hytteturen for seks år tilbake.

– Ellers kunne det ha gått mye verre. Det er nettopp tidspunktet man oppdager det på som er så viktig. Hold utkikk etter mistenkelige føflekker eller forandringer både hos deg selv og hos andre. Det ville nok ha tatt mye lenger tid å oppdage føflekken om ikke mamma hadde kommentert den.

Fra rødt til brunt

Aase er den første til å innrømme at hun ikke alltid har vært like flink til å beskytte seg mot solen.

Jeg er vokst opp på 80-tallet og var av den oppfatning av at rødt blir til brunt. Det var ikke det at jeg solte meg så mye og så lenge av gangen, men jeg har lys hud og ble ofte solbrent. Nå vet jeg at det er nettopp det man skal unngå.

I familiens bolig står det solkrem nærmest i alle rom. Aase og ektemannen Morten passer på at døtrene Sofie (4) og Mathilde (7) har ulike alternativer i ryggsekkene når de skal i barnehage og på skole.

– Solkrem tar vi på barna før de går hjemmefra. Det er blitt rutine. Ellers legger vi gjerne ved et hodeplagg og langermet genser. Vi sier også til barna at det kan være greit å ta en pause fra solen, sette seg under en parasoll, eller leke i skyggen.

Gode tips

Selv bruker Aase dagkrem med solfaktor i ansiktet og vanlig solkrem over hvis solen er sterk. Hun supplerer gjerne med pudder som inneholder solfaktor.

– For meg som har såpass lys hud er det fint med ekstra beskyttelse. Ellers bør man gjøre som barna, ta pause fra solen og ha respekt for den kroppen man har. Ta gjerne med hatt og kimono hvis du skal være ute lenge.

Aase synes ikke det er noe offer å få mindre farge enn tidligere.

– Ikke i det hele tatt. Jeg har fått en dyrekjøpt erfaring som har formet meg som person og de valgene jeg har tatt.

Det er ingen brunfarge som kan måle seg mot å se barna sine vokse opp.

4 solråd mot hudkreft

De fleste tilfeller av hudkreft kan forebygges. Reduser risikoen for hudkreft ved å følge fire enkle råd.

Lær deg faresignalene

Hvert år får rundt 3000 nordmenn melanom (føflekkreft). Lær deg hva du skal se etter på 1 minutt.

Var dette nyttig?