– Den eneste feilen du kan gjøre som kreftsyk forelder, er å tenke at du skal skåne barnet ditt ved ikke å snakke om sykdommen, sier psykolog Hedvig Montgomery.
For de fleste er det vanskelig å snakke om sykdom og død, og spesielt når det plutselig er du som er den syke. Når du akkurat har fått en kreftdiagnose, dukker mange tanker og følelser opp. Det kan være tøft å måtte fortelle om sykdommen til barnet ditt når du selv ikke vet hvordan du skal forholde deg til den.
I Kreftforeningens webinar-serie Pandemifri fikk psykolog Hedvig Montgomery spørsmål om hvor raskt du bør snakke med barnet ditt.
Rekkefølgen er mye viktigere enn farten. Hvis du forteller det til venner og kolleger før barna dine, vil de føle at de ikke er så viktig for deg. Derfor må du fortelle det til kjæreste og barn først.
Hedvig Montgomery, psykolog
– Det må likevel være lov å summe seg litt og ta kontroll over egne tanker, men det bør ikke gå flere dager, forteller Montgomery.
En kort samtale
Montgomery har et inntrykk av at mange foreldre kvier seg for å snakke med barna sine fordi de tror samtalen må være så lang.
Det handler ikke om å lage en tre timers lang forelesning som er uangripelig, og som gjør at ingen blir lei seg. Det er klart at noen blir lei seg, men lei seg er ikke farlig. Det er helt ok.
Hedvig Montgomery, psykolog
Mange synes det er vanskelig å vite hvilke ord de skal bruke når de snakker med barn og unge om sykdom og død.
– Ofte går vi og overforbereder oss på hva vi selv skal si, og så glemmer vi at vår viktigste oppgave er å høre hvordan barnet reagerer og hvilke spørsmål det har. Hvilke ord du bruker er ikke så farlig, forteller psykologen.
Tilpass til barnets alder
Samtalen trenger heller ikke å være så stor og eksistensiell som en del foreldre er redd for.
Barn er veldig ofte på to steder samtidig. Det ene er det store univers-nivået med spørsmål om meningen med livet, mens det andre er det helt praktiske, som hva dette vil bety for matboksene framover.
Hedvig Montgomery, psykolog
– Som forelder må du snakke med barnet ditt på begge disse nivåene: om det helt store, men også om de helt små tingene i hverdagen, forteller Montgomery, som legger til at det er viktig å tilpasse samtalen til barnets alder.
Psykologens tips til samtalen
Barn i barnehagealder: Disse barna har lite begrep om tid, så her er det viktig å være stor i det man sier. En samtale bør vare i 20-30 sekunder. Her er et eksempel på hva du kan si: «Jeg er syk. Legen passer på meg, men jeg kommer til være mer borte enn jeg vanligvis er».
Barn i skolealder: I denne alderen forstår barna mye, mye mer. Deres fantasi og fremtidsfrykt er nesten alltid verre enn virkeligheten. Det betyr at du har enda mindre å tape på åpenhet fordi det de frykter, stort sett alltid er verre. Her er et eksempel på hva du kan si: «Jeg har vært hos legen. Der fortalte de at jeg har fått en sykdom mange får, som heter kreft. Jeg vet mye mer enn det ordet. Bare spør når du vil vite mer».
Tenåringen: Det er få ganger i livet det passer dårligere at foreldre holder på med noe som er så viktig. Tenåringer lever i sin egen boble, og det gjør at de kanskje reagerer litt rart og uempatisk. De vil kanskje ikke høre om det og blir litt sånn: «Fiks det!». Og så går de og tenker kjempemasse på det og har vansker med det. Her er det viktig å være var på de små signalene og mulighetene for å snakke om det når de er klar for det. En samtale trenger ikke vare mer enn tre minutter.
Her er et eksempel på hva du kan si: «I dag fikk jeg vite at dette kommer ikke til å gå bra. Det betyr at vi har kortere tid igjen sammen, og jeg får ikke følge deg så lenge og tett som jeg hadde håpet.»
Hvis du har flere barn, er det viktig å fortelle det til alle samtidig. Vi mennesker har en superkraft, og det er trøst. Det må være nok tid til trøst. Hold rundt hverandre, gråt sammen, snakk sammen og drikk kakao sammen. Barn skjønner ikke hva dette betyr på ordentlig, men når forelderen dør, er de forberedt og har en forståelse av at dette var det som skulle skje.
Få flere gode råd i webinaret øverst i denne saken.
– Sikrer en bedre barndom
Montgomery mener det er tusen riktige måter å snakke med barn om sykdom og død, men bare én feil du kan gjøre.
– Barn er røffe bananer. De tåler utrolig mye så lenge det er sant! Dersom du ikke inkluderer barnet ditt, vil det føle at du ikke bryr deg om det. Og dersom du blir sykere, vil dette komme helt brått og uforberedt på barnet.
Ved å snakke sammen helt fra starten, gir du barnet en sjanse til å klare seg bra – enten det går bra eller dårlig med deg.
Hedvig Montgomery, psykolog
Snakk med oss
Vi er her for å hjelpe deg med alle spørsmål om kreft. Rådgivningstjenesten er gratis, og du kan være anonym.