En historisk milepæl for oljepionerene

Stortinget har enstemmig vedtatt at de som ble alvorlig syke på plattform i oljepionertiden, endelig skal få oppreisning.

En gruppe mennesker, inkludert en person med krykker, går langs en bygate med bygninger.
En optimistisk gjeng med oljepionerer på vei opp til Stortinget for å være til stede når politikerne skal ta stilling til om de får kompensasjon for ødelagt helse.
Foto: Fartein Rudjord

Optimist! Vi vet det går bra til sist. Så lenge jeg lever her, er jeg en optimist.

Til velkjente toner av Jahn Teigen humper en gjeng eldre menn bortover Oslos gater.

Bak det gode humøret ligger et stort alvor.

Noen av dem var bare 17 år da de ble fløyet ut på en plattform helt i starten av oljeeventyrets spede begynnelse.

Ikke visste de den gangen at den viktige jobben de gjorde med å bygge opp Norges velstand, mange, mange år senere skulle gi dem løsemiddelskader, dårlig hukommelse, konsentrasjonsvansker, vondt i hele kroppen – og kreft. Hudkreft, lungekreft, brysthinnekreft, uhelbredelig beinmargskreft. For å nevne noe.

I over 20 år har de kjempet for å bli trodd og få anerkjennelse for at jobben uten verneutstyr i giftig gass ødela helsen deres. Tirsdag 17. desember 2024 ble de endelig hørt.

Det var en enorm varme, oljedamp, dampgass overalt den gangen. Jeg husker at det rant i ansiktet med damp fra turbinolje

Jan Birger Aarsland
En gruppe mennesker står foran en stor, utsmykket bygning med buede vinduer og en dekorativ dør.
Kreftforeningen, Arbeidsmiljøskaddes Landsforening (ALF), fagforbundet SAFE og foreningen Lederne har jobbet sammen for å få igjennom en særskilt kompensasjonsordning. Her sammen med flere oljepionerer foran Stortinget på den historiske dagen der det endelig skjedde.
Foto: Fartein Rudjord

Jobb i giftig røyk

For noen av oljepionerene denne historiske tirsdagen i desember blir selv de 500 meterne fra Kreftforeningen til Stortinget, for langt å gå. Men en taxitur kan også være krevende. Hvis bilen slipper ut for mye diesel, kaster noen av dem opp.

Det har blitt en del av hverdagen etter alle år med jobb i giftige gasser.

– Det var en enorm varme, oljedamp, dampgass overalt den gangen. Jeg husker at det rant i ansiktet med damp fra turbinolje, forteller Jan Birger Aarsland.

Han er overbevist om at plattformen hadde vært nedstengt hvis det hadde skjedd i dag.

– Mens vi hadde 16 timers arbeidsdag, så det er ingen tvil om hva som gjorde oss syke.

Likevel har det vært vanskelig for han og andre å bli trodd.

– Det har vært en stor tilleggsbelastning. Det er fælt at ingen tar ansvar. Det håper jeg skjer i dag!

En eldre mann i briller snakker mens noen filmer ham med en smarttelefon mot en murveggbakgrunn.
Jan Birger Aarsland forteller hvor vanskelig det har vært å ikke bli trodd.
Foto: Fartein Rudjord

Tenker på alle som mangler

Generalsekretæren i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, er forventningfull på vei inn på Stortinget.

– Jeg er veldig, veldig spent. Dette håper jeg og tror blir en milepæl der oljepionerene endelig får fastsatt sin kompensasjonsordning, sier hun.

– I dag er vi her med fantastiske folk som har stått på sammen med Kreftforeningen, men vi minnes også alle dem som skulle ha vært her, men som allerede har mistet livet i kreft for den jobben de har gjort for å skape vår felles velferd.

For to år siden kom det en rapport som anbefalte at oljepionerene skulle få erstatning, og bare siden den tid har over 35 oljepionerer dødd. Mange lever på lånt tid.

Vi er optimistiske, men det er tankevekkende at det er så mange som mangler. I dag tenker vi ekstra på alle dem og deres etterlatte.

En gruppe mennesker står utenfor en bygning, kledd i vinterfrakker, engasjert i samtale.
Kreftforeningen jobber for at ingen skal bli syke på jobben. Å få en egen kompensasjonsordning for oljepionerene har vært en kampsak for generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross. Her i samtale med Tord Lillehavn og Bjarne Kapstad utenfor Stortinget.
Foto: Fartein Rudjord

Sett av arbeidsministeren

Sosialistisk Venstreparti (SV) tar imot delegasjonen når de vandrer inn de høye dørene og gjennom sikkerhetssjekken.

SV er et av partiene som har jobbet for å få denne ordningen på plass. Sammen med Rødt og Fremskrittspartiet (FrP) har de stått i fremste rekke i Stortinget på vegne av oljepionerene.

Oppe i Vandrehallen venter journalister og andre politikere.

Om kort tid skal kompensasjonsordningen opp i Stortingssalen.

En journalist intervjuer tre menn i en gang. En kameraperson filmer intervjuet. Et juletre og store malerier er synlige i bakgrunnen.
Alle vil ha en bit av oljepionerene. NRK Dagsrevyen intervjuer Bjarne Kapstad, Jan Birger Aarsland og Tord Lillehavn i Vandrehallen.
Foto: Fartein Rudjord

Selv arbeidsminister Tonje Brenna, som til syvende og sist bestemmer, tar seg god tid til å lytte til de gamle oljearbeiderne. Hun setter seg ned på huk sammen med dem som er dårlig til beins.

Hun takker dem for den viktige innsatsen de har gjort for Norge og lover at de skal få oppreisning.

– Jeg følte at hun lyttet veldig og forstod situasjonen vår, og det satte jeg stor pris på. Jeg kom inn her med en usikker følelse, men nå føler jeg meg hørt og er rolig i kroppen, sier Aarsland lettet.

Bjarne Kapstad, som har fått kreft etter arbeidet i oljen, er enig.

– Jeg har et helt annet inntrykk av Brenna nå. Hun kommer til å levere, sier han.

To personer som går og snakker i en gang med buede døråpninger og mursteinsdetaljer. De bærer navneskilt.
Oljepioner Jan Birger Aarsland følte seg hørt og sett av arbeidsminister Tonje Brenna på Stortinget. Foto: Privat

– Ikke helt i mål

Stortinget vedtar enstemmig at oljepionerene skal få en særskilt kompensasjonsordning. Men oljepionerene får ikke en dato for når det vil skje.

– Vi er ikke i mål. Verken modellen eller tidslinjen er på plass, og vi forventer at Stortinget nå sikrer at regjeringen raskt leverer en ordning som kan komme oljepionerene til gode mens de fortsatt lever, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

Vi i Kreftforeningen vil jobbe for at ordningen er på plass før sommeren 2025.

En kvinne som veileder en annen person

Spørsmål om kompensasjonsordningen?

Var du oljearbeider i pionertiden (1965 – 1990) og har spørsmål om kompensasjonsordningen? Få hjelp og råd fra Kreftforeningens rettshjelp.

Om yrkesrelatert kreft

Enkelte yrkesgrupper har høyere risiko for kreft på grunn av eksponering for kreftfremkallende stoffer eller farlige arbeidsforhold.

Hånd med ring hviler på bakhodet til person uten hår. Foto.

Gi oss en sterkere stemme

Med tusenvis av medlemmer i ryggen får vi til mye, men vi vil få til enda mer. Flere gjennomslag for kreftsaken kan bety mye for mennesker som rammes av kreft. Du kan bidra.

Var dette nyttig?