Store snømengder flere steder i landet gir sterkere UV-stråling, og kan gjøre oss solbrente på kort tid.
– Snøen reflekterer solstrålene veldig godt, faktisk øker det solstrålingen med opp mot 50 prosent. Uten beskyttelse kan du bli solbrent, men også snøblind. Derfor er det like viktig å beskytte øynene mot solen som det er å beskytte huden, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).
Sjøsprøyt og bølger reflekterer også solstrålene. Refleksjon fra snø og vann bidrar dessuten til at strålene kommer fra alle kanter, så det er viktig med solbriller som dekker godt på sidene.
Det er positivt å være ute og i aktivitet, og litt sol er helsebringende. Det er når vi får for mye av strålene at det kan føre til hudkreft.
– Vi håper at alle benytter anledningen til å kose seg i påsken, og at man nyter solen med måte. Det er positivt å være ute og i aktivitet, og litt sol er helsebringende. Det er når vi får for mye av strålene at det kan føre til hudkreft. Derfor bør man unngå bråsoling, og begrense tiden i de sterkeste solstrålene, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.
Våre solråd
Sola er sterkest om sommeren og i timene midt på dagen. Refleksjon fra vann, sand og snø gjør solstrålene mer intense.
Skyggen fjerner mer enn halvparten av solstrålingen.
Klærne bør dekke mest mulig hud. En hatt med bred brem beskytter både ansikt, ører og nakke.
Flere tips om klær:
- Vær særlig forsiktig med vinterblek hud, da er det lurt å ikke kaste klærne for brått.
- Lyse farger slipper gjennom mer stråler enn mørke farger, så jo mer fargerike og tettvevd tøy, desto bedre beskyttelse.
- Klærnes evne til å beskytte halveres når de er våte.
- Klær med UV-beskyttelse kan være behagelig, for eksempel på stranda, i båt eller i land med ekstra intens sol.
- Hatt med brem gir bedre skygge enn caps, som ikke beskytter nakken og ørene.
Solkrem alene gir ikke nok beskyttelse, og bør brukes sammen med – ikke i stedet for – skygge og klær. Ikke forleng tiden i sola selv om du har smurt deg. Smør før du går ut, gjenta hver andre time og etter bading og svetting.
Det er ingen trygg nedre grense for hvor lenge du kan være i solarium.
Blir brent uten at du soler deg
I Solvaneundersøkelsen fra 2022 kom det frem at det er vanligere å bli solbrent når man gjør andre ting utendørs enn å sole seg. Flere blir dessuten solbrent i Norge enn på reise i solrike land.
– Derfor er det viktig å beskytte seg mot solen, enten du skal jobbe i hagen, drive med båtpuss, sitte på utekafé eller gå på ski, sier Nilsen.
Strålingen øker fra dag til dag
I påsken tilbringer mange mer tid utendørs, og vinterblek hud blir lett solbrent. I løpet av våren kommer solen stadig høyere på himmelen, og UV-strålingen øker fra dag til dag.
– Solstrålene kan være intense selv om det er kaldt og du ikke kjenner sola varme opp huden. Mange blir dessuten solbrente selv om de har brukt solkrem, noe som kan tyde på at de bruker for lite. Bruk rikelig med solkrem, ta pauser i skyggen og beskytt huden med klær, råder Stenstadvold Ross.
UV-stråling fra sola denne påsken
Tabellen viser forventet UV for påsken ved sol og midt på dagen, og for henholdsvis med og uten snø.
UV-indeks sier noe om hvor intense UV-strålene fra sola er; 1-2 på skalaen betyr svak, 3-5 moderat, 6-7 sterk, 8-10 svært sterk og 11 eller høyere ekstremt sterk sol. Du bør beskytte deg når UV-indeks er 3 eller høyere.
Med snø | Uten snø | |
Sør-Norge | 4 | 2-3 |
Midt-Norge | 3 | 2 |
Nord-Norge | 2 | 1-2 |
I Yr-appen, på nettsiden til YR (yr.no) eller UVI-varselet til NILU (nilu.no) kan du sjekkehvor sterk UV-strålingen forventes å bli, uansett hvor i verden du er og om bakken er bar eller dekket av snø. Yr er et samarbeid mellom NRK og Meteorologisk institutt og du finner UV-varslet under «I nærheten». Daglige oppdaterte kart over snøforhold finnes på senorge.no.
Pressekontakter for kommentarer
- Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, pressevakt: 67 16 26 60.
- Kreftforeningen, pressevakt: telefon 92 40 78 77.
- Meteorologisk institutt, vakthavende meteorolog Oslo: telefon 22 96 30 00, Bergen: 55 23 66 00, Tromsø: 77 62 13 00 (for værvarsel).
- NILU – Norsk institutt for luftforskning, kommunikasjonssjef Christine F. Solbakken, cfs@nilu.no, telefon: 41 61 21 81.
Råd for å unngå hudkreft
Sol er bra for helsa i små mengder, men rundt 9 av 10 tilfeller av hudkreft i Norge har sammenheng med for mye intens sol og solarium.
Følg med på hudforandringer
Vær oppmerksom hvis du får en ny føflekk, eller om en føflekk endrer seg og skiller seg fra de andre.