Solvenn

Det er bra for både små og store å være ute og i aktivitet. Over 2000 barnehager er Solvenn. Sørg for å ha gode rutiner på plass, så utetiden kan nytes uten at noen blir solbrent.

Tegning av barn som leker under et tre, så de er beskyttet mot solstrålene

Når barna skal tilbringe mye av dagene ute, er det ekstra viktig å ha gode solrutiner på plass. Ofte er det ikke så mye endring som skal til for at barn og voksne kan nyte soldagene uten at noen blir solbrent. 

Som Solvenn får barnehagen

 • tips til å etablere gode solrutiner
 • digitale nyhetsbrev med råd om solbeskyttelse
 • ideer til aktiviteter så barna kan leke og lære om sola
 • gratis informasjonsmateriell om barn og sol

Er ikke barnehagen Solvenn?

Det er enkelt å bli med, og helt gratis for barnehagen. Ingen forpliktelser følger med.

Sjekkliste så dere kan nyte sola

Vi kan glede oss over sola, men verken voksne eller barn skal behøve å bli solbrent. Følg denne sjekklisten, så blir det enklere å nyte sola når den plutselig dukker opp. 

 • Vi tar pauser fra sola og sørger for at aktiviteter og lek kan skje i skyggen.
 • Vi passer på at barna har på lette klær og noe på hodet.
 • Vi smører barna godt med solkrem med minimum faktor 30 før vi går ut om formiddagen.
 • Vi smører barna på nytt etter to timer, og hvis de har badet eller svettet bort kremen.
 • Voksne er gode rollemodeller og beskytter seg i sola.
 • Vi informerer foreldrene om barnehagens solrutiner og minner dem på at barna skal ha med solkrem og solhatt. Vi deler nyhetsbrevene med foreldre, og snakker om solrutiner på foreldremøtet. 
 • Vi sørger for nok skygge på uteområdene og kontakter kommunen/barnehagens eier hvis vi mangler skyggemulighet. Gode skyggeplasser kan lages ved å plante busker og trær, bygge en levegg eller henge opp solseil.
 • Vi vurderer barnehagens solrutiner årlig og gjør endringer ved behov. Hvilke punkter fungerer bra i deres barnehage? Er det noe dere vil endre i sommer?

Tips til aktiviteter – lek og lær om sola

Gjennom leker og aktiviteter kan barna på en morsom måte bli mer bevisst på hvorfor vi bør beskytte oss mot sterke solstråler.

Gjennom aktivitetene vil barna få lære at litt sol er bra, men at vi må beskytte oss så vi ikke blir solbrent. Du kan finne ideer til aktiviteter dere kan gjøre, og skrive ut fargeleggingsark, labyrinter og oppgaver med skilpadden Solfryd og vennene hennes.

Bestill lærerik plakat og annet materiell

Materiellet er gratis, dere betaler kun porto og ekspedisjonsgebyr.

Hva når det er mangel på skygge?

Barn velger ofte et svalt og skyggefullt sted, hvis de har muligheten. Barnehager som har lite skygge på uteområdene kan ta kontakt med kommunen eller barnehagens eier. Be om hjelp som gjør forholdene på uteområdene bedre.

Det å plante trær, bygge skyggetak eller henge opp solseil er eksempler på tiltak som gir barna mulighet til å være ute uten at de må være direkte i intens sol. Å dyrke frukt og bær sammen med barn er en hyggelig og lærerik aktivitet.

Hytter av piletrær

Kværnerdalen barnehage i Oslo har fått laget to fine hytter av piletrær. De deler gjerne ideen med andre, og kan fortelle at hyttene brukes mye, barna har rollelek der, de «bor» i hyttene, og føler at der kan de være i fred. 

Bilde av hytte laget av piletrær, i en barnehage.

Solseil

Det finnes en rekke solseil på markedet, i ulike prisklasser. Noen leverandører gir rabatt ved kjøp av solseil:

 • Rustibus gir fem prosent rabatt og gratis frakt hvis dere oppgir kampanjekoden «Kreftforeningen» når dere bestiller. Firmaet donerer også fem prosent av salgssummen for hvert solgte solseil i denne kampanjen til Kreftforeningen.
 • Solsejl.dk i Danmark gir norske barnehager 20 prosent rabatt på solseil. For å få rabatten skriver dere «Kreftforeningen» i feltet: Rabatkode.

Kreftforeningen kjenner ikke til kvaliteten på de ulike produktene.

Mer om sol og solbeskyttelse

Var dette nyttig?