Er du pasient, pårørende eller ledsager og trenger hjelp med reise til og fra kreftbehandling? Vi har samlet nyttig informasjon om hvilke utgifter som dekkes og hvordan du søker om å få dekket reise til og fra behandling gjennom Pasientreiser.
Kan jeg som pasient få dekket reisen min?
Reglene for pasientreiser står i Pasientreiseforskriften (lovdata.no). Hovedregel for dekning er at avstanden til behandlingsstedet må være mer enn 10 kilometer hver vei. Reisen dekkes etter en standardsats per kilometer uavhengig av hvilke transportmiddel du har benyttet.
Dersom du kan dokumentere at det er nødvendig å bruke bil eller drosje av helsemessig – eller trafikale årsaker, kan du få dekket tilleggsutgifter som for eksempel parkering og bompasseringer i selv om avstanden er mindre enn 10 kilometer.
For reiser over 300 kilometer dekkes utgiftene tilsvarende rimeligste offentlig transportmiddel på strekningen i stedet for standardsatsen.
Hvis du må bruke fly på reisen til behandling, må du ringe pasientreiser som vil hjelper deg med å bestille flyturen.
Du må betale en egenandel hver vei inntil du opparbeider deg frikort (helsenorge.no).
Dersom du har benyttet deg av fritt behandlingsvalg kan du få dekket reiseutgiftene, men med en høyere egenandel hver vei.
Les mer om egenandel og satser for pasientreiser (helsenorge.no)
Rekvirert reise
Hvis du av helsemessige eller trafikale årsaker ikke kan reise med offentlig transport, kjøre selv eller bli kjørt, kan du ha rett på en rekvirert reise. Det er behandleren din som avgjør om du har behov for rekvirert reise av helsemessige årsaker. Hvis det er trafikale årsaker til at du trenger rekvirert reise må du ta kontakt med Pasientreiser.
Les mer om rekvirert reise (helsenorge.no)
Det er viktig å bestille slike reiser gjennom pasientreiser, ellers kan du risikere å ikke få dekket alle utgiftene dine. Ta kontakt med pasientreiser (pasientreiser.no) på telefon 05515.
Reiseutgifter i forbindelse med kliniske studier
Pasienter som deltar i kliniske studier kan få dekket reiseutgifter dersom den kliniske studien er godkjent i helseforetaket. Den vil da fylle vilkåret om å være offentlig godkjent behandling.
Kan jeg som pårørende få dekket reisen min?
Hovedregelen er at pårørende ikke har rett til dekning av reiseutgifter, men det finnes noen unntak:
- Når barn under 14 år reiser for å besøke foresatt med livstruende sykdom som er innlagt i minst 2 uker, og den innlagte ikke klarer å reise hjem.
- Når pårørende reiser til kurs eller opplæring i regi av en helseinstitusjon, og dette er nødvendig for fremtidig oppfølging av pasienten.
- Når barn under 18 år, som er pårørende til foreldre eller søsken, reiser til helsepersonell som skal ivareta behov for informasjon og nødvendig oppfølging. Dette gjelder blant annet ved alvorlig sykdom og dødsfall.
For at du som pårørende skal få dekket reiseutgiftene må det dokumenteres at pasienten av helsemessige årsaker trenger følge av en ledsager.
Hva kan jeg få dekket som ledsager?
En ledsager må ikke være en nær pårørende, men kan også være en nabo eller venn. Som ledsager kan du få dekket reiseutgiftene dersom pasienten du følger har rett til å få dekket reiseutgiftene. Du betaler ikke egenandel for reisen slik pasienten må.
Hovedregelen for dekning av reise er at avstanden til behandlingsstedet må være mer enn ti kilometer hver vei. Pasient og ledsager kan få dekket utgifter til reiser som er kortere enn ti kilometer, hvis det dokumenteres at det er nødvendig å bruke privat bil eller drosje av helsemessige årsaker.
Reisen dekkes etter en standardsats per kilometer uavhengig av hvilke transportmiddel du har benyttet. For reiser over 300 kilometer en vei dekkes utgiftene tilsvarende rimeligste offentlig transportmiddel på strekningen i stedet for standardsatsen.
Barn under 18 år har rett til å ha med ledsager og behovet her trenger ikke dokumenteres. Hovedregelen er at man dekker reisen for én ledsager. Ved innleggelse og utskrivning på sykehus kan begge foreldrene ha rett til å følge barnet og få dekket reisen.
Som ledsager kan du få dekket :
- Tapt arbeidsfortjeneste etter en fast sats dersom du for eksempel må ta ulønnet permisjon fra jobben din for å følge pasienten.
- Utgifter til mat/drikke (kostgodtgjørelse) etter fast sats dersom fraværstiden fra hjemmet er mer enn 12 timer.
- Utgifter til overnatting kan dekkes etter en fast sats per døgn dersom det er nødvendig i forbindelse med reisen. Privat overnatting dekkes ikke.
- Ved flere behandlinger innenfor en viss periode kan overnatting dekkes dersom pasienten og ledsager velger å overnatte på behandlingsstedet i stedet for å reise hjem mellom hver behandling.
Les mer om egenandel og satser for pasientreiser (helsenorge.no)
Kost og overnatting
Som pasient eller ledsager kan du ha rett til å få dekket utgifter til mat (kostgodtgjørelse) etter en fast sats dersom fraværstiden fra hjemmet er mer enn 12 timer.
Utgifter til overnatting kan også dekkes etter en fast sats per døgn dersom det er nødvendig i forbindelse med reisen. Privat overnatting dekkes ikke.
Overnatting ved seriebehandlinger
Har du flere behandlinger innenfor en kort periode og ikke skal være innlagt på behandlingsstedet i perioden, kan du og eventuelt ledsager velge å overnatte ved behandlingsstedet i stedet for å reise hjem mellom hver behandling. Dette kan dekkes dersom utgiftene ved å overnatte samlet sett ikke blir høyere enn hvis du/dere reiser hjem mellom hver behandling.
Hvordan søker jeg?
Utgangspunktet er at du ordner og betaler reisen selv, og sender inn søknad om refusjon i etterkant. Søknaden må sendes inn senest seks måneder etter at reisen ble gjort. Pasient og ledsager kan søke sammen eller hver for seg.
Hvis du som pasient ikke kan reise med offentlig transport, enten av helsemessige eller trafikale årsaker, kan dere ha rett på rekvisisjon til tilrettelagt transport (helsenorge.no). Hvis dere reiser med rekvisisjon betyr dette at pasientreisekontoret organiserer reisen for dere. Dere må ta kontakt med deres lokale pasientreisekontor på telefon 05515 for bestilling av pasientreise.
Dersom du har hatt reiseutgifter for å få tilpasset brystprotese, parykk eller andre hjelpemidler må du søke NAV om refusjon av reiseutgiftene.
Klage
Du kan klage på vedtaket du har fått. Du kan også klage på selve reisen du hadde med Pasientreiser.
Lurer du på noe om dine rettigheter?
Vi tilbyr gratis hjelp til pasienter og pårørende. Vi har både kreftsykepleiere, sosionomer og jurister som kan besvare dine spørsmål.
Økonomisk støtte til pasienter
Du kan få støtte til utgifter som reise, tannlege, medisiner, parykk og bandasjer.