At antibiotika ikke virker på resistente bakterier, har stor betydning for kreftbehandling, og vil bli enda farligere.
I forbindelse med kreftbehandling trenger omtrent én av fem pasienter antibiotika. I Norge oppgir Oslo Universitetssykehus at 20 prosent av deres pasienter får antibiotika i forbindelse med kreftbehandling.
Noen kreftsykdommer kan faktisk ikke behandles uten antibiotika, som dagens behandling av pasienter med akutt leukemi og benmargskreft (myelomatose).
Infeksjoner er en av de vanligste komplikasjonene ved kreftbehandling
En kreftpasient har 3 ganger større sjanse for å dø av en alvorlig infeksjon enn en person uten kreft. Mister vi virksomt antibiotika på grunn av at bakteriene blir resistente, er det en svært alvorlig trussel for kreftbehandling fremover.
I forbindelse med kirurgiske inngrep trenger mange antibiotika for å forebygge og behandle infeksjoner. Stråleterapi og cellegift dreper ikke bare kreftcellene, men også celler som er en del av vårt forsvar mot infeksjoner. Transplantasjoner og immunterapi er umulig å gjennomføre uten å gi antibiotika.
Nesten halvparten av kreftlegene i UK er nå bekymret for at celleterapi snart blir umulig å gjennomføre på grunn av antibiotikaresistente infeksjoner og rundt 90 prosent mener økningen i resistens fører til alvorlige problemer for kreftbehandling (pdf).
Kreftpasienter som er på cellegiftbehandling må ta høy feber på alvor
Holder du på med cellegiftbehandling og får høy feber (kreftlex.no) ta kontakt med legen din.
3 av 4 overlever kreft i Norge i dag – hvordan blir det i fremtiden?
Antibiotikaresistente bakterier vil sette kreftbehandling flere tiår tilbake i tid, samtidig som antall krefttilfeller vil øke i årene som kommer. Det vil gi høyere dødelighet, vanskeligere og dyrere behandling, flere bivirkninger og senskader. Flere behandlingsmuligheter vil forsvinne helt.
Hvor mange kreftpasienter påvirkes
Bare i Norge får over 38 000 meldingen «du har kreft» hvert år – mer enn 100 hver dag. På verdensbasis er det hvert år rundt 20 millioner nye krefttilfeller. Det er veldig mange pasienter og deres nærmeste som vil påvirkes dersom antibiotika ikke kan behandle infeksjoner.
Livskvalitet reduseres
Pasienter som smittes av resistente bakterier opplever at livskvaliteten blir dramatisk påvirket på grunn av smittefare med å være sammen med familie og venner. På sykehuset blir de møtt av «gule frakker» og legges i isolasjon. All behandling kompliseres. Det betyr lengre behandlingstid og at helsevesenet blir dyrere og vil kreve mer personressurser.
Vi mister viktige behandlingsformer
Behandling for akutt leukemi er ikke mulig å gjennomføre dersom det ikke finnes effektiv infeksjonsbehandling. Dette gjelder for rundt 200 til 250 voksne pasienter hvert år i Norge.
I Norge fikk rundt 50 barn mellom 0 og 15 år akutt leukemi i 2015 – disse vil ikke kunne få dagens behandling uten antibiotika eller annen virksom behandling mot infeksjoner.
Kreftsykdom som behandles med høydose autolog stamcellestøtte (HMAS), slik som benmargskreft, utføres på 150 til 200 pasienter hvert år i Norge. I tillegg kommer allogen stamcelletransplantasjon med omtrent 120 til 130 voksne og barn. Også disse pasientene er avhengig av virksom infeksjonsbehandling.
Hva er antibiotikaresistens?
Feil bruk av antibiotika kan føre til resistente bakterier, slik at antibiotika ikke fungerer.
Hvordan forhindre antibiotikaresistens?
Vi må begrense bruken av antibiotika slik at vi også i fremtiden kan behandle syke.