Vitamin D og kreft

Sola er den mest effektive kilden til vitamin D, mens det er få kilder til vitamin D i kostholdet. Denne kombinasjonen gjør at det for mange kan være aktuelt med vitamin D via kosttilskudd i løpet av vinteren.

Vitamin D viktig for god helse

De viktigste kildene til vitamin D i kostholdet er fet fisk, tran, og melk og margarin tilsatt vitamin D. I tillegg er sola en kilde. Hvis du spiser lite av disse matvarene, og du får lite sollys på huden, er det anbefalt at du tar tilskudd av vitamin D. I Norge har vi lite sol store deler av året. Derfor er det nødvendig at vi får tilstrekkelig vitamin D tilført gjennom kosten eller kosttilskudd, særlig om vinteren. En vanlig huskeregel er å ta tilskudd av vitamin D i måneder med «r» i (september-april).

Sol som kilde til vitamin D

Sola er den mest effektive kilden til vitamin D. Når huden eksponeres for UV-stråler (av typen UVB) dannes det vitamin D. Hvor mye vitamin D som dannes i huden, er blant avhengig av hudtype og hvilken breddegrad man befinner seg på. Det er lite sol som skal til for å fylle lagrene med vitamin D. Forskere anslår at det er nok med 10–15 minutter sol på ansikt og armer 2–3 ganger i uken om sommeren. I løpet av vinteren får vi ikke vitamin D fra sola i Norge.

Solarium anbefales ikke (dsa.no), verken for å få vitamin D eller av andre grunner – det slås fast i en felles uttalelse fra myndigheter, hudleger og andre faginstanser. Solarium øker risiko for hudkreft, og ved å følge rådene over og under vil de aller fleste få nok vitamin D til å ha god helse, uten ekstra kreftrisiko fra solarium.

Vitamin D og kreft

Når det gjelder D-vitamin, må vi skille mellom risikoen for å kreft og risikoen for å dø av kreft. En kunnskapsoppsummering fra 2023 (Nasjonalt vitenarkiv) konkluderer med at D-vitamin kan redusere risikoen for å dø av kreft med 12 til 16 prosent. Samtidig ser det ikke ut til at vitaminet forebygger selve sykdommen. Det ser altså ut til at D-vitamin kan gi en svak beskyttende effekt mot å dø av kreft, men ikke mot å utvikle kreft i utgangspunktet. Kort oppsummert tyder studier på at tilstrekkelig D-vitaminnivå før og under en kreftdiagnose kan redusere risikoen for å dø av kreftsykdommen.

Kosthold og kreft

Ved å ha et sunt og variert kosthold kan du minske risikoen både for kreft og andre sykdommer, som diabetes type 2 og hjerte- og karsykdom.

Var dette nyttig?