Spørsmål og svar om livmorhalsprøve og HPV

Kvinner i alle aldre – uansett om det er første eller tolvte gang hun sjekker seg – har ofte mange spørsmål om celleforandringer og livmorhalskreft. Vi har samlet de aller vanligste.

Det er en prøve som tas fra underlivet. Prøven viser om du har celleforandringer eller HPV, et virus som kan føre til celleforandringer. Prøven kan gi svar på om du trenger behandling for at det ikke skal utvikle seg til livmorhalskreft.  

I Norge får alle kvinner i alderen 25 til 69 år brev fra Kreftregisteret når det er på tide å ta denne prøven. Finn ut mer om livmorhalsprøven 

Ja, det finnes informasjon på flere språk på Kreftregisterets nettside, kreftregisteret.no/sjekkdeg Du finner også plakater på flere språk på Kreftforeningen sin presseside for #sjekkdeg.

HPV er et veldig vanlig virus, som overføres ved seksuell omgang. Som regel klarer kroppen å kvitte seg med HPV-smitte selv, men noen ganger kan det føre til langvarig infeksjon og til alvorlige celleforandringer. Alvorlige celleforandringer behandles av gynekolog

Nei. I de aller fleste tilfeller vil lette celleforandringer gå tilbake av seg selv. Hvis du får beskjed om at du har lette celleforandringer, vil du bli fulgt opp med kontrollundersøkelser. Det er veldig viktig at du møter opp til disse kontrolltimene. Ved alvorlige celleforandringer, vil du bli fulgt opp videre av gynekolog. De fleste som har alvorlige celleforandringer får behandling, siden man ikke vet hvilke celleforandringer som kommer til å utvikle seg til kreft.  

Alvorlige celleforandringer går som regel tilbake av seg selv, men i ett av tre tilfeller kan de utvikle seg til livmorhalskreft. Det kan ta lang tid, ofte over mer enn 10 år, og livmorhalsprøven tas for å følge med på om du utvikler celleforandringer. I noen tilfeller må celleforandringene behandles med et lite inngrep hos gynekolog. 

Hvis du tar livmorhalsprøve når du få brev med påminnelse om å ringe legen, vil slike celleforandringer som regel oppdages før det utvikler seg til kreft. 

Nei, det er som regel ikke vondt. Noen kan synes det er litt ubehagelig, og det er helt normalt å blø litt etterpå. Klarer du å slappe av, går det bedre enn om du er veldig anspent og urolig. Snakk gjerne med legen din, hvis du er redd for å ta prøven. 

Det tar ofte over 10 år for at celleforandringer utvikler seg til kreft. Hvis man tar livmorhalsprøver for ofte kan man finne forandringer som kan føre til unødvendig utredning og komplikasjoner. Ved å ta livmorhalsprøve når du får påminnelsen, kan alvorlige celleforandringer oppdages og behandles, slik at det ikke utvikler seg til kreft. Du slipper å huske på når du tok prøven forrige gang. Livmorhalsprogrammet vil automatisk sende deg en påminnelse når det er tid for å ta ny prøve. NB!  Har du symptomer på at noe er galt skal du alltid kontakte fastlegen uavhengig av alderen din og når du sist tok prøve. 

Mange kvinner under 25 år har celleforandringer som vanligvis er ufarlige, og som oftest går over av seg selv. Livmorhalsprøver for så unge kvinner kan føre til unødvendig behandling. Har du symptomer på at noe er galt, som for eksempel illeluktende utflod, kraftige smerter eller unormalt store blødninger, skal du kontakte fastlegen for en gynekologisk undersøkelse, uansett hvor gammel du er. Det er svært sjeldent at man trenger å ta en livmorhalsprøve når man er ung. De fleste under 25 år har i tillegg fått HPV vaksine mot de typene av HPV som er den vanligste årsaken til livmorhalskreft hos yngre kvinner. 

Nei, man tar livmorhalsprøven hos fastlegen. Om du ikke ønsker at fastlegen skal ta prøven, kan du be om at en annen lege ved samme legekontor tar prøven. I helt spesielle tilfeller kan man be om henvisning til gynekolog. Enkelte jordmødre tar også prøven. Gjør du det hos jordmor, så husk å spørre hvem som skal følge deg opp, dersom du har celleforandringer eller annet som må kontrolleres videre. 

Ja. Noen tror at dersom kvinner tar livmorhalsprøve før de har hatt sex, så er de ikke lenger jomfru. Dette stemmer ikke. Det er kun etter at du har hatt sex at du ikke lenger er jomfru. 

Det viktigste du kan gjøre er å ta livmorhalsprøven når du får #sjekkdeg-brevet fra Kreftregisteret. Risikoen for livmorhalskreft blir også mindre ved å ta HPV-vaksinen, og ved at du ikke røyker.  

Ja. Vi anbefaler alle kvinner over 25 år å ta livmorhalsprøve selv om de er HPV-vaksinert. Livmorhalskreft kan komme av andre HPV-typer enn de man er vaksinert mot. Ved å ta livmorhalsprøve regelmessig kan alvorlige celleforandringer som skyldes andre typer HPV oppdages og behandles, slik at det ikke utvikler seg til kreft. 

Har du aldri hatt noen form for sex, er risikoen for å utvikle livmorhalskreft veldig lav. HPV (Humant papillomavirus) er årsak til de aller fleste tilfeller av livmorhalskreft, og viruset kan smitte med alle former for seksuell kontakt, som: 

  • penetrerende sex 
  • oral sex 
  • berøring av kjønnsorganer 
  • bruk av samme sexleketøy. 

Du kan snakke med fastlegen eller gynekologen din om du skal ta en test eller ikke. 

Nei. Verken celleforandringer eller tidlige stadier av livmorhalskreft gir særlige symptomer. Derfor er det viktig at du tar livmorhalsprøve når du får #sjekkdeg-brevet fra Kreftregisteret med påminnelse om å ringe legen. 

Evnen til å bli gravid blir ikke redusert av behandlingen, men celleforandringer i seg selv ser ut til å gi en økt risiko. De aller fleste som behandles har normale svangerskap, selv om risikoen for spontanabort og tidlig fødsel øker noe etter gjennomført behandling (konisering).  

Nei. 70–80 prosent av alle kvinner smittes med HPV i løpet av livet. I nesten alle tilfellene klarer kroppen å kvitte seg med dette selv. Hvis den ikke klarer det, kan det utvikle seg til alvorlige celleforandringer. Studier har vist at over lang tid kan ett av tre av disse alvorlige celleforandringene utvikle seg til kreft. 

Følger du anbefalingene fra Livmorhalsprogrammet, vil celleforandringer sannsynligvis oppdages før de utvikles til kreft – og du kan få behandling hvis du trenger det.

Man kan dø av livmorhalskreft, men jo tidligere det oppdages, desto større er sannsynligheten for å bli frisk. Hvis du tar livmorhalsprøve hver gang du får #sjekkdeg-brevet fra Kreftregisteret, er sjansen stor for å oppdage celleforandringer tidlig. Da kan det behandles før det blir til kreft. 9 av 10 av kvinner som dør av livmorhalskreft har aldri eller veldig sjelden tatt livmorhalsprøve. 

Ja. Ofte har begge parter HPV-smitte uten at dere vet om det. HPV er et veldig vanlig virus å ha, og det er usikkert hvem man har fått smitten av. Viruset kan ligge latent i mange år selv om man ikke har påvist det i en prøve tidligere. Én av dere, eller begge to, kan ha blitt smittet for veldig lenge siden. 

Ja. Det er best å få vaksinen før man har hatt seksuell debut og blitt smittet med HPV. Derfor tilbys vaksinen gratis for både gutter og jenter som går i 7. klasse. Tar man den senere, må man betale den selv. Men vaksinen beskytter uansett alder, selv om du har debutert seksuelt, og den har vist effekt for kvinner opp til 45 år.  

Ved bytte av partner vil det være stor sannsynlighet for ny HPV-smitte. HPV-vaksinen kan ikke behandle en infeksjon du allerede har, men den beskytter mot ny infeksjon.  

Hvis du har, eller tidligere har hatt, HPV-smitte, celleforandringer eller behandling av alvorlige celleforandringer, anbefales du å ta vaksinen. Det beste er om eventuell partner samtidig tar vaksinen. 

Ja, hvis du får sjekkdeg-brevet i løpet av de tre første månedene, anbefales du å ta livmorhalsprøve. Får du påminnelsen senere enn det, kan du utsette å ta prøven til 6 ukers-kontrollen.  

Ved symptomer bør du alltid kontakte lege, uavhengig av om du har mottatt påminnelse eller ikke. 

Hvis du har fjernet både livmoren og livmorhalsen (hysterektomi) på grunn av celleforandringer, eller du fortsatt har livmorhals, anbefales det cytologisk prøve fra vaginaltoppen.   

Hvis du har fjernet livmorhalsen/livmortappen av andre grunner enn celleforandringer, skal du ikke være med i Livmorhalsprogrammet. Livmorhalsprogrammet vil gjerne ha beskjed om du ikke lenger har behov for brev. Er du usikker på om du trenger videre oppfølging, spør fastlegen. 

Ja, alle kvinner mellom 25-69 år som har en livmorhals, inkludert lesbiske og bifile kvinner, behøver å ta livmorhalsprøver. 

Nesten alle tilfeller av livmorhalskreft skyldes HPV-infeksjon, som overføres ved hudkontakt via alle former for seksuell aktivitet. Det er derfor ikke slik at man kun kan bli smittet ved heteroseksuelt samleie. Ved symptomer bør man alltid oppsøke lege. 

Ja, transmenn og ikke-binære som har livmorhals, og er mellom 25 og 69 år, anbefales å ta livmorhalsprøver jevnlig. Nesten alle tilfeller av livmorhalskreft skyldes HPV-infeksjon, som overføres ved hudkontakt via alle former for seksuell aktivitet. Det er altså ikke kun vaginalt penetrerende sex med en penis som kan overføre HPV-virus.  

Har du mann som juridisk kjønn vil du ikke få en automatisk påminnelse om livmorhalsprøven. Da er det ekstra viktig å følge opp dette selv eller sammen med fastlege. 

Ved symptomer bør man alltid oppsøke lege. 

Slik foregår undersøkelsen

Når får du svar på undersøkelsen? Hva betyr prøvesvarene, og hva skjer etterpå?

#sjekkdeg-kampanjen

Vårt budskap er enkelt: Ring legen, ta livmorhalsprøve og unngå livmorhalskreft. Ved å ta prøven kan celleforandringer oppdages og behandles, og mange kan unngå kreft.

Var dette nyttig?