Et godt kosthold er en viktig del av kreftbehandlingen. Hva du bør spise når du har kreft avhenger av type kreft, behandling, og eventuelle senskader.
Kreft og kosthold
Et godt kosthold for kreftpasienter betyr å spise variert og nok, slik at du holder en stabil kroppsvekt gjennom behandlingen. Da er du bedre rustet til å tåle behandlingen du får.
Hva du bør spise når du har kreft og hvilke kostråd du bør følge varierer avhengig av om det er før, under eller etter behandling og hvilke utfordringer du opplever.
Ingen enkelt matvare eller matvaregruppe inneholder all næring kroppen trenger, men om du spiser litt fra de ulike matvaregruppene hver dag får du i deg et variert kosthold i tråd med de nasjonale kostrådene (helsenorge.no).
Disse rådene kan du også følge dersom du holder en stabil vekt gjennom kreftbehandlingen. Se etter nøkkelhullsmerket (helsenorge.no) dersom du lurer på hva som er sunne valg.
Rå, kokte eller moste grønnsaker, frukt og bær inneholder viktige vitaminer, mineraler og fiber som kroppen trenger.
Fisk, skalldyr, kylling og kalkun, egg, ost, bønner, linser og nøtter gir proteiner i tillegg til viktige vitaminer og mineraler.
Brød, pasta, ris, frø, grøt og frokostblandinger gir karbohydrater, proteiner, fiber, vitaminer og mineraler.
Melk og andre meieriprodukter som ost, smør og yoghurt gir tilskudd av proteiner, fett, vitaminer og mineraler.
Dersom du vurderer å legge om kostholdet eller ta kosttilskudd, ikke gjør dette før du har snakket med helsepersonell. Du bør være forsiktig med å kutte ut enkelte matvarer uten å snakke med en fagperson.
Ernæringsråd ved kreftbehandling
Hva du bør spise når du har kreft, avhenger av sykdomssituasjonen din, hvor du er i behandlingsforløpet og eventuelle bivirkninger.
- Før behandling
-
Bruk tiden før behandling til å forberede deg. Spør gjerne helsepersonell om behandlingen du skal få kan påvirke hva, hvordan og når du spiser. Er du undervektig bør du forsøke å legge på deg før behandlingen starter.
- Under behandling
-
Hvordan behandlingen påvirker kroppen og matlysten varierer. Noen kreftpasienter går ned i vekt, andre holder vekten og noen legger på seg av behandlingen. Du bør følge med på vekten din og kontakte helsepersonell om du går merkbart ned eller opp i vekt.
Å holde en stabil vekt gjennom behandlingen bygger opp nye friske celler og gir kroppen riktig og tilstrekkelig næring. Da orker du mer, tåler behandlingen bedre og reduserer risikoen for infeksjoner.
- Etter behandling
-
Har du gått mye opp eller ned i vekt, eller vært gjennom kirurgi eller stråling i mage- og tarmsystemet, bør en lege eller klinisk ernæringsfysiolog hjelpe deg å sette sammen et godt kosthold. Gode matvaner både generelt og etter kreftsykdom, reduserer risikoen for å få andre typer kreft, diabetes type 2 og hjerte- og karsykdom.
Andre praktiske kostholdtips ved kreftbehandling
- Gå til tannlegen før behandlingen starter. Kreftbehandling (og spesielt stråling) kan gi økt infeksjonsrisiko i munnen. Bivirkninger av behandlingen kan også påvirke munnhelsen.
- Sjekk mulighetene for å få mat bragt hjem i perioden du er under behandling.
- Lag porsjoner med mat som du kan fryse ned. Du kan også undersøke om noen kan hjelpe deg med matlaging.
- Dersom du har kreft i hals, munn eller mage– og tarmsystemet, kan behandlingen påvirke fordøyelsen. Du kan få behov for å tilpasse matens konsistens, hvor en blender eller stavmikser kan være nyttig å skaffe seg.
Ulike utfordringer med å spise
Før, under og etter behandling kan det oppstå ulike ernæringsrelaterte problemer. Typiske utfordringer kreftpasienter kan oppleve er dårlig matlyst og vekttap eller utfordringer og smerte i forbindelse med å spise.
Myter om kosthold for kreftpasienter
Det eksisterer fremdeles enkelte myter om kosthold og dietter som både kan hjelpe deg å bli frisk fra kreft eller forverre sykdommen. Vi avkrefter noen av disse mytene.
Veldig mange av de alternative diettene mot kreft har elementer av faste i seg, hvor man følger en streng diett for å «sulte kreftcellene». En del av disse diettene er også varianter av «detox», hvor man forsøker å rense kroppen for giftstoffer for å styrke immunforsvaret. Men blir du frisk av å sulte deg? Eller kan fastekurer gjøre at du får bedre effekt av cellegiften?
Man vet ikke om faste kan bidra positivt til kreftbehandling. Det finnes flere studier som tyder på at faste før cellegiftbehandling kan gjøre at man får bedre effekt av behandlingen, men forskningen er fortsatt i en tidlig fase. En gruppe forskere har nylig vurdert studiene på feltet (nih.gov).
De konkluderer med at vi vet for lite, både om effekten og sikkerheten av fastekurer, til at dette kan anbefales innført som et ledd i kreftbehandling. Det meste av forskningen på faste i tilknytning til kreftbehandling er gjort på mus og rotter, enkeltpersoner eller små grupper pasienter Kunnskapen fra disse studiene kan derfor ikke overføres til kreftpasienter generelt.
Å prøve ut faste og dietter på egen hånd er noe helt annet enn å være del av en klinisk studie. Når man deltar i en studie følges man tett opp av helsepersonell. Pasientene får et spesialtilpasset kosthold, slik at det de faktisk spiser imøtekommer kroppens behov for næringsstoffer.
Ved å eksperimentere med å kutte ut mat og enkeltmatvarer på egen hånd, kan du utvikle mangelsykdommer, noe som kan gi alvorlige konsekvenser. Kreftpasienter har høy risiko for underernæring, både på grunn av sykdommen i seg selv, men også på grunn av behandlingen de får. Underernæring gjør at man tåler behandling dårligere, kan føre til at operasjonssår ikke gror så lett, at man får flere bivirkninger av behandlingen, redusert immunforsvar og flere infeksjoner og andre sykdommer.
Det er ingen vitenskapelige holdepunkter for at sukkerinntak får kreftceller til å vokse raskere. Man kan heller ikke «sulte kreften» ved å begrense hvor mye sukker man får i seg.
Hovedmålet med kostrådene vi gir til kreftpasienter under behandling er å hindre vekttap. Dette kan påvirke effekten og toleransen av behandlingen negativt, og det ønsker vi ikke. For å ha et tilstrekkelig næringsinntak kan det være riktig å spise energirike matvarer som inneholder sukker. Spesielt hvis alternativet er at du lar være å spise.
Alle våre celler, kreftceller eller ikke, bruker sukker som energi i form av glukose som finnes i blodet som «blodsukker». Men fordi kreftceller vanligvis vokser svært raskt sammenlignet med friske celler, har de et spesielt høyt forbruk av dette drivstoffet. Kreftceller har også den egenskapen at de kan oppregulere kapasiteten for å ta til seg glukose fra blodet.
Men dette betyr ikke at sukker spesielt «forer» kreftceller. Uavhengig av hva du spiser så vil det alltid være tilgjengelig glukose i blodet. Kroppen omdanner alle karbohydrater og alt sukker – uavhengig av om det kommer fra tilsatt sukker i sjokolade eller naturlig sukker i grønnsaker – til blodsukker. Det samme skjer faktisk med fett og proteiner. Kroppen sørger for at glukosen i blodet tas opp av cellene når det trengs, og velger ikke hvilken mat som gir drivstoff til hvilke celler. Dersom du spiser mindre karbohydrater, må kroppens egenproduksjon av glukose fra blant annet muskelvev øke, nettopp fordi dette sukkermolekylet er det viktigste drivstoffet for de fleste cellene i kroppen.
Vi anbefaler at kreftpasienter, på samme måte som friske personer, har et generelt sunt og variert kosthold.
Les også:
Per i dag finnes det ikke bevis for at cannabis kan ha effekt som kreftbehandling. Det er gjort noe forskning på virkestoffer i cannabis for effekt mot kreft. Forskningen er umoden, og det trengs mer forskning før man kan fastslå om dette er noe som kan bidra til bedre behandling.
Forsøkene er foreløpig gjort i laboratorie- og dyrestudier og tyder på at cannabinoider (nafkam.no) kan drepe kreftceller. Svært mange stoffer har imidlertid denne effekten i laboratoriet, uten å gi gevinst ved behandling av mennesker. Det undersøkes også om cannabis kan lindre plager og gjøre livet mer levelig for de syke.
På markedet presenteres ulike kosttilskudd med antioksidanter som enkle løsninger til å slippe store kostholdsendringer. Forskning på antioksidanter er et stort og komplisert felt, og mye er fortsatt usikkert. De fleste forskere er skeptiske til at personer som gjennomgår kreftbehandling tar tilskudd av antioksidanter.
Basert på det vi vet er det likevel god grunn til å utvise forsiktighet, og særlig være kritisk til enkeltes råd om å ta høye doser av antioksidanter. Forskere frykter at tilskudd av antioksidanter i noen tilfeller kan bidra til økt dødelighet hos kreftpasienter. Noen forskningsfunn tyder også på at kosttilskudd med høye doser av antioksidanter kan forstyrre og svekke effekten av stråling og cellegift.
Opprettholder du et balansert kosthold vil du normalt få i deg nødvendige næringsstoffer og har derfor ikke behov for ekstra kosttilskudd. Dersom du vurderer å bruke tilskudd mens du får kreftbehandling bør du først rådføre deg med behandlende lege eller en klinisk ernæringsfysiolog.
Les mer om antioksidanten Lykopen (nafkam.no).
B17 er et stoff som utvinnes fra mandelkjerner eller aprikoskjerner (nafkam.no), også kjent som Laetrile. Det er ikke et vitamin, selv om det ofte omtales som vitamin B17. Det er gjort mange studier på Laetrile, og det er så langt ikke vist positiv effekt mot kreft. B17 kan potensielt være svært skadelig, da et av stoffene i aprikoskjerner er hydrogencyanid, også kjent som blåsyre. Dette er et svært giftig stoff.
Enkelte alternative behandlere hevder at bakepulver kan drepe soppinfeksjonen og dermed kreften. Det er ingenting i den omfattende forskningen på kreftceller og deres oppbygging som støtter hypotesen om at kreft egentlig er sopp. Kreft er ukontrollert celledeling som følge av skader (mutasjoner) i cellenes arvestoff.
Ønsker du mer informasjon om myter og kreft svarer Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin på flere aktuelle myter (nafkam.no).
Kosthold og mat etter kreftsykdom
Når behandlingen er avsluttet vil mange bivirkninger etter hvert kunne forsvinne. Likevel kan du oppleve å ha utfordringer med redusert matlyst, munntørrhet og smaksendringer en stund etter behandlingen.
Forskningen vi har i dag antyder at det er en sammenheng mellom overvekt og manglende fysisk aktivitet, og økt risiko for tilbakefall av enkelte krefttyper.
Vi anbefaler:
- At du følger rådene våre for fysisk aktivitet og kostråd for å forebygge kreft.
- Gode matvaner da dette bidrar til å redusere risikoen for å få andre typer kreft og andre livsstilsykdommer som diabetes type 2 og hjerte- og karsykdom.
Matoppskrifter og kosthold ved kreft
Uavhengig av om fokuset er å spise sunt eller å få i deg nok energi, er det nyttig for kreftpasienter å spise variert. Vardesenterne tilbyr både oppskrifter og kostholdskurs.
Snakk med oss
Kreftforeningens rådgivningstjeneste er her for å hjelpe deg med alle spørsmål om kreft. Rådgivningstjenesten er gratis, og du kan være anonym.