Menn får og dør oftere av kreft. – Vi har ingen flere menn å miste, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.
En ny undersøkelse Norstat har gjort på oppdrag fra Kreftforeningen viser at det er stor usikkerhet i befolkningen rundt symptomer på kreft og når man bør gå til legen. Aller verst står det til hos mennene. Hele fire av fem menn svarer at de ikke har god kjennskap til symptomene på kreft.
– Dette bekymrer oss veldig, spesielt når vi vet at menn har en høyere risiko både for å få og dø av kreft, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.
Forandring fryder ikke! Gå til legen hvis du har plager eller endringer som ikke har gått over etter tre uker.
– Kjenn kroppen din
De fleste kreftformer rammer menn oftere enn kvinner. Det skyldes en kombinasjon av genetikk og biologi, livsstil og eksponering for kreftfremkallende faktorer på jobb.
For mange kreftformer har svulstene hos menn ofte spredd seg til andre steder i kroppen når de først oppdager at de har kreft. Dette gjør dessverre behandlingen tøffere og mer komplisert og prognosene dårligere.
– Plutselige kuler er tegn de fleste forbinder med kreft, men kreft kan også gi en del diffuse plager, som smerter, utmattelse, vekttap og gjentagende luftveisplager. Derfor er vi i Kreftforeningen mest opptatt av at du må kjenne din egen kropp, sier Ross:
– Forandring fryder ikke! Gå til legen hvis du har plager eller endringer som ikke har gått over etter tre uker.
Spesielt dårlig kunnskap om HPV
I den nye spørreundersøkelsen fra Kreftforeningen og Norstat ble både menn og kvinner spurt om sammenhengen mellom HPV, Humant papillomvirus, og kreft. Dette viruset er nesten alltid årsak til livmorhalskreft, men også menn kan få kreft av dette seksuelt overførbare viruset.
Kunnskapen om at HPV kan gi kreft også hos menn er lavere hos menn enn hos kvinner. Nesten dobbelt så mange menn som kvinner (54 vs. 30 %) oppgir at de ikke vet hvilke kreftformer HPV kan føre til.
Kun 7 prosent av mennene vet at HPV kan gi kreft i penis og anal, 10 prosent vet at det kan gi munn- og halskreft. Mennene har større kunnskap om sammenhengen mellom HPV og livmorhalskreft, som kun rammer kvinner (34 prosent).
– Det haster
I dag får alle 12-åringer tilbud om HPV-vaksine som del av barnevaksinasjonsprogrammet. Jenter har hatt dette tilbudet siden 2009. Først i 2018 ble gutter inkludert.
Det betyr at nesten ingen norske menn over 18 år er HPV-vaksinert.
I 2016-2018 fikk flere årskull med eldre jenter tilbud om vaksine i et opphentingsprogram.
Kreftforeningen, og et bredt fagmiljø, har lenge etterlyst et tilsvarende tilbud til gutter og menn.
Folkehelseinstituttet har, på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, utredet hvilke grupper voksne som kan ha nytte av å få HPV-vaksine utover barnevaksinasjonsprogrammet. Et av alternativene de skisserer, er at unge menn opptil 26 år får vaksinen, for å ha et likestilt tilbud som kvinner har hatt.
Dette har ligget på helseministerens bord siden november i fjor.
– Det haster å ta en avgjørelse her. For hvert år som går, rekker flere å bli smittet. I dag regner man at 80 prosent av alle uvaksinerte, seksuelt aktive voksne vil smittes av HPV-virus i løpet av livet, sier Ross.
Kreftforeningen utvider mannekampanjen
Kreftforeningen har lang tradisjon for å sette søkelyset på menn og kreft i november.
– Nå ser vi at det ikke er nok! Menn trenger mer kunnskap om kreftrisiko, sier Kreftforeningens generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross.
Derfor vil vi fra nå av bruke hver første mandag i måneden på å snakke til menn om kreft.
– Vi sier at vi tar Manndagen. Håpet vårt er at menn vil bli bedre på å kjenne etter og gå til legen ved å øke kunnskapen deres om kreft, sier Ross.