Når livet går mot slutten

Selv om langt flere enn før overlever kreft, er det dessverre fortsatt noen som dør. Å være pårørende til en som har kort tid igjen å leve, er krevende.

Mange syke kan ha et langt sykeleie med mange oppturer og nedturer. Det kan bringe med seg mye usikkerhet. Følgende kan bidra til økt trygghet både for pårørende og den som er syk:

Ventesorg

Et langt sykeleie kan bidra til at pårørende får tid til å forberede seg på at døden vil inntreffe. Ventesorg er en følelse av tap før døden oppstår. Det er ikke uvanlig å oppleve dette i denne situasjonen.

Selv om man som pårørende forstår og erkjenner at den man er glad i kommer til å dø, kan det samtidig være vanskelig å forberede seg følelsesmessig. Døden er så endelig. Derfor er det ikke så lett å vite hvordan man reagerer når det skjer.

Døden

Det kan ofte være vanskelig å forutse når dødsfallet inntreffer, også for erfarne helsepersonell. Det er likevel noen tegn som kan indikere at livet går mot slutten.

Sorgreaksjoner

Å miste en av sine kjære kan skape mange ulike følelser og reaksjoner. Det er ingen måte å sørge på som er riktig eller gal.

Kvinne med headset.

Snakk med oss om kreft

Mandag–fredag: 09.00–15.00

radgivning@kreftforeningen.no21 49 49 21 Chat med ossOm rådgivningstjenesten

Til pårørende og etterlatte

Når noen vi er glade i blir alvorlig syk, berører det oss sterkt. Her får du informasjon, råd og tips.

Var dette nyttig?