Spørsmål og svar om solkrem

Få svar på ti spørsmål om solkrem. Kanskje finner du ut noe du ikke visste fra før?

Solkrem alene er ikke nok, men bør brukes som et supplement til den viktigste solbeskyttelsen – pauser i skyggen eller å beskytte huden med klær. Brukt riktig kan solkrem bidra til at du ikke blir solbrent og til mindre risiko for føflekkreft, men mange bruker for lite krem eller forlenger tiden de soler seg når de har på solkrem.

Ingen faktor gir full beskyttelse, og du bør uansett ikke forlenge tiden du er i sola, selv om du har brukt høy faktor. Da kan høy faktor gi falsk trygghet. Brukt riktig, vil høy solfaktor gi bedre beskyttelse mot å bli solbrent enn lavere faktor. UVA-beskyttelsen skal være minst 1/3 av solfaktoren (SPF), så en solkrem med høyere solfaktor vil også bety høyere beskyttelse mot UVA-stråling.

Studier har vist at de som bruker solfaktor 15 eller høyere har mindre risiko for føflekkreft enn de som bruker lavere faktor. Hvor mye den enkelte må beskytte seg i sola, avhenger blant annet av hudtype, tid på dagen og året, og hvor sterk sol det er der du er.

De fleste smører seg med altfor lite krem og får derfor mye lavere beskyttelse enn emballasjen lover. For å få effekt av solkremen, er det avgjørende å bruke tilstrekkelig mengde. Rundt 45 ml, tilsvarende en håndfull solkrem, må til for å dekke en hel kropp. Har du på klær og skal smøre bare deler av kroppen, trenger du tilsvarende 1 teskje til ansikt, hode og nakke, 1 teskje til hver av armene, forsiden og baksiden av overkroppen, og 2 teskjeer til hvert av bena. Husk å smøre utsatte deler av kroppen, som ansikt, nakke og ører.

Smør deg rikelig før du går ut, så kremen får tid til å virke. Smør gjerne en gang til, så varer beskyttelsen lenger, og du får dekket områder du kanskje ikke fikk smurt første gangen. Smør på nytt omtrent hver annen time. Hvis du svømmer, svetter eller tørker av solkremen utover dagen, er det nødvendig med en ny omgang med solkrem.

Det kan være ulike grunner til å velge forskjellige kremer, som for eksempel sensitiv hud, at man ønsker en spesielt vannfast solkrem eller en som er spesielt god å smøre ut. I utgangspunktet kan voksne og barn bruke samme solkrem. Det viktigste er at man finner en krem man liker, slik at den blir brukt.

Stoffene som brukes i solkremer i Norge er godt regulert og skal være trygge å bruke. For sikkerhets skyld er det lurt å ta med solkrem hjemmefra, hvis du skal til utlandet. Hvis du får allergisk reaksjon av en solkrem, bør du bytte til en annen krem.

Når sola står lavt på himmelen i vintermånedene her i nord er det ikke nødvendig å bruke solkrem eller dagkrem med UV-filter. Når sola begynner å stå høyere på himmelen, og spesielt hvis du er i fjellet og det er snø, er solkrem igjen viktig.

Solkrem beskytter ikke 100 prosent, og derfor vil også noe UVB-stråler slippe gjennom og bidra til at kroppen produserer vitamin D. Sola er en viktig kilde til vitamin D, og du får også vitamin D gjennom kosten, og som tilskudd.

Mange kremer har en utløpsdato eller et lite krukkemerke som angir hvor mange måneder kremen kan holde seg etter at kremen er åpnet. Hvis kremen lukter godt og ser grei ut, kan du fortsatt bruke den.

Solstrålene kan være intense selv om det er kaldt og du ikke kjenner sola varme opp huden. Selv på en helt overskyet dag kan opp mot 40 prosent av solstrålene nå gjennom skyene. Hvis du er lenge ute uten solbeskyttelse, kan du derfor likevel oppleve å bli solbrent. Sjekk gjerne UV-indeks (nilu.no) for å vite om du må beskytte deg.

Sol, solarium og hudkreft

De fleste tilfeller av hudkreft kan forebygges ved å unngå solforbrenning, solarium og mye intens sol.

Var dette nyttig?