Lungehinnekreft

Lungehinnekreft (Mesoteliom) er en relativt sjelden kreftform, og oppstår i hinnene rundt lungene. Symptomene på lungehinnekreft og behandling kan være like som ved lungekreft, men lungehinnekreft er en egen sykdom. 

Symptomer

Symptomene kan være tegn på andre tilstander og ikke nødvendigvis kreft. Vårt råd er at man bør ta kontakt med lege dersom symptomene varer i over tre uker.

  • Tung pust på grunn av overproduksjon av væske mellom brysthinnene som presser på lungene. Lungene er omgitt av en fuktig dobbel hinne, kalt brysthinnen (pleura). Normalt er det litt væske i rommet mellom de to hinnene som smører overflatene slik at lungene kan bevege seg uhindret når man puster ut og inn.
  • Kort pust fordi lungene blir presset sammen av svulsten – eller fordi det blir økt mengde væske mellom brysthinnene.
  • Diffuse brystsmerter fordi svulsten(e) vokser inn i, eller irriterer, brystveggen. Kombinasjonen av økt væske (pleuravæske) og diffuse brystsmerter er typisk for lungehinnekreft.
  • Uønsket vekttap, som ved annen kreftsykdom.
Bilde av en dame som jobber i vår rådgivningstjeneste

Snakk med oss om kreft

Mandag–fredag: 09.00–15.00

radgivning@kreftforeningen.no21 49 49 21 Chat med ossOm rådgivningstjenesten

Undersøkelse og diagnose

Lungehinnekreft er ofte forårsaket av at man har vært eksponert for asbest. Asbest ble i mange år blant annet brukt til isolasjon, men er nå totalforbudt på grunn av kreftfaren. Det er derfor viktig å kartlegge yrkeshistorien til pasienter når man mistenker lungehinnekreft. 

CT av lunger og øvre del av buken er grunnleggende undersøkelser i utredningen. Det kan vise både utbredelse av en mulig svulst og eventuelt spredning til lymfeknuter.

Tapping av lungehinnevæske (nhi.no) med en tynn nål gjennom brystveggen, kan gjøres for å lette på symptom, men kan også gjøres for å stille diagnosen ved at man finner kreftceller i væsken (cytologisk undersøkelse). Det er viktig å huske at man kan ha lungehinnekreft selv om man ikke finner kreftceller i væske. Det kan derfor være aktuelt å gjenta undersøkelsen eller gjøre en vevsprøve.

Vevsprøve (biopsi) av lungehinnen er den beste undersøkelsen for å stille en mest mulig korrekt diagnose. Men det er ikke alltid at pasientene har en svulst som man kan ta prøve av, og det kan ta tid og repeterte prøvetakinger før man klarer å stille diagnosen. 

Den viktigste metoden for å stille diagnosen lungehinnekreft er mikroskopisk undersøkelse av væske eller vevsprøver. Prøvene farges med ulike markører.

Møte med legen

Det er lurt å forberede seg til møtet med legen.

  • Tenk igjennom hva du ønsker å få ut av samtalen.
  • Skriv ned på forhånd det du lurer på.
  • Ta med deg noen – det kan være lett å glemme det som blir sagt.
  • Oppsummer det dere har snakket om før du går fra legen. Da kan eventuelle misforståelser korrigeres.
  • Snakk gjerne med noen om samtalen etterpå.

Pakkeforløp for kreft

Pakkeforløpet for kreft (helsedirektoratet.no) har som mål å bidra til rask utredning og oppstart av behandling, og unngå unødvendig ventetid.

Psykiske reaksjoner

Livet endrer seg når kreft blir en del av det. Mange opplever uvisshet og bekymring. Vi har samlet noen råd og forslag til teknikker som kanskje kan hjelpe.

Å være pårørende er utfordrende, og det er mange måter å reagere på. Her er noen råd spesielt til pårørende.

Hjelp, støtte og møteplasser

Kreftkoordinator i kommunen har oversikt over tilbud i nærheten og kan hjelpe til med å tilrettelegge hverdagen for kreftsyke og pårørende.

Kreftforeningen har en rekke tilbud som kan være til hjelp, blant annet gratis rådgivning og rettshjelp, mulighet for økonomisk støtte samt møteplasser, arrangementer og kurs.

Vi jobber også for at flere som kan og vil skal få mulighet til å stå i arbeid, både under og etter kreft. Se rådene våre om arbeid, utdanning og kreft.

Behandling

Behandling velges ut fra utbredelse av sykdom, type lungehinnekreft, samt pasientens allmenntilstand og ønsker.

Kirurgi

Kirurgi er sjelden aktuelt, men i de tilfellene hvor det er mulig å operere, blir pasienten som oftest sendt til Rigshospitalet i København, som har ansvar for denne type behandling i Skandinavia. Mindre kirurgiske inngrep for å avlaste symptomer, kan også gjøres i Norge. 

Cellegift

Cellegift kan lindre symptomer, bremse væskeproduksjonen i lungehinnen og forsinke sykdomsutviklingen av lungehinnekreft. Slik cellegift gis intravenøst (i blodåre) hver 3. uke. Underveis kontrollerer legen om behandlingen har virket som man ønsker og hvor godt pasienten tåler behandlingen.

Viktig å vite om sepsis (blodforgiftning)

Kreftpasienter kan være utsatt for å utvikle sepsis, særlig ved cellegiftbehandling. Sepsis er en alvorlig infeksjon som kan gjøre pasienter svært syke. Det er derfor viktig å kjenne symptomene og vite hva man skal gjøre ved mistanke om sepsis.

Immunterapi

Immunterapi har vist effekt ved lungehinnekreft og kan forsøkes ved manglende effekt av cellegift. 

Strålebehandling

Strålebehandling kan ha god smertelindrende effekt.

Kliniske studier

​​Kliniske studier, eller utprøvende behandling, er studier som utføres på mennesker for å undersøke virkningen av nye medisiner og behandlingsmetoder.

Etter behandling

Oppfølging etter avsluttet behandling blir tilpasset den enkelte. Legen med ansvar for din behandling på sykehuset, skisserer et opplegg for oppfølging og kontroller i etterkant. Det er viktig å avklare hvor ofte du skal til kontroll, hva kontrollen innebærer og hvor kontrollen skal gjøres.

Rehabilitering

Rehabilitering skal gi pasienten mulighet til å komme tilbake til hverdagen så raskt som mulig – og hjelp til å håndtere endringer som følger av sykdommen og behandlingen. Det vil variere hva slags rehabilitering den enkelte trenger. Rehabiliteringsbehovet kan også endre seg etter hvor i sykdomsforløpet man er. Spør legen eller sykepleieren om råd.

Senskader

Flere opplever at livet endrer seg, mentalt så vel som fysisk, i forbindelse med kreftsykdom og behandling. Yteevne, energinivå og seksualfunksjon kan bli redusert, og noen får senskader. De fleste vil ikke få alvorlige senskader, men mange vil oppleve noen plager.

Strålebehandling og cellegift kan gi nedsatt matlyst, tretthet, reaksjoner i huden, kvalme, hårtap og hodepine. Disse reaksjonene er stort sett forbigående og forsvinner gradvis etter avsluttet behandling.

Strålebehandling som er gitt mot lungen, kan føre til nedsatt elastisitet i lungen slik at lungekapasiteten blir dårligere.

Dersom du får lungehinnekreft og har blitt eksponert for asbest, kan du søke om erstatning. Her kan du lese mer om rettigheter for pasienter og pårørende.

Forebygging og risiko

Årsaken til kreftsykdom er vanligvis ukjent. Enkelte faktorer kan øke risikoen uten at vi kan påvirke dem. Vi kan likevel ta noen valg som bidrar til å minske risikoen, selv om det ikke gir noen garanti mot å få kreft.

Asbest er den mest kjente risikofaktor og årsak til lungehinnekreft. Asbestfibrene er små og tynne og kan trenge helt ut i luftblærene i lungene når de pustes inn. Her kan de utløse en betennelsestilstand som kan føre til kreft. Det tar vanligvis fra 20 til 40 år fra man har vært utsatt for asbest til det eventuelt kan påvises lungehinnekreft. 

Utbredelse og overlevelse

I 2023 fikk 67 mennesker mesoteliom, 56 menn og 11 kvinner.

De siste årene har antall tilfeller i Norge vært om lag 60–70 for menn og om lag 15 blant kvinner.
Sykdommen er vanligvis relatert til arbeid med asbest, noe som kan forklare hvorfor flere menn enn kvinner får sykdommen.

Krefttallene er hentet fra Kreftregisteret, som samler inn data og utarbeider statistikk om kreftforekomsten i Norge. Kreftregisterets tall for 2023 kan du lese om i denne rapporten (kreftregisteret.no)

Rådgiver Terje med headset sitter foran en pc

Snakk med oss om kreft

Vi er her for å hjelpe deg med alle spørsmål om kreft, uansett hvilken situasjon du er i.

Var dette nyttig?