Rett til valg av behandlingssted

Som pasient har du rett til å velge behandlingssted. Her har vi samlet det du trenger å vite om i forbindelse med dette.

Hva har jeg rett til å velge?

Som pasient har du rett til å velge behandlingssted. Du kan velge mellom offentlige og private behandlingssteder som har avtale med de regionale helseforetakene (Helse Vest, Helse Midt-Norge, Helse Nord eller Helse Sør-Øst). I noen tilfeller kan du velge å motta behandling i utlandet.  

Helsetilstanden din kan ha betydning for hvilket behandlingssted du kan velge.  

  • Du må velge et behandlingssted som kan gi deg det tilbudet spesialisthelsetjenesten har vurdert at du har behov for.   
  • Du kan ikke velge behandlingsstedbehandlingsnivå. Dette innebærer for eksempel at du ikke kan velge et universitetssykehus dersom du er henvist til eller får behandling på et lokalsykehus.  
  • Noen behandlingssteder kan ikke ta imot pasienter som behandles for flere diagnoser samtidig.  
  • Retten til å velge behandlingssted gjelder ikke når du trenger akutt behandling.​ 

Retten til å velge behandlingssted gjelder både for vurdering og behandling. Du kan også bytte behandlingssted mens du er i behandling.  

Få hjelp til å velge behandlingssted

På nettsiden Velg behandlings­sted (helsenorge.no) får du oversikt over behandlingssteder, behandlingstilbud og ventetider. Du kan også få råd og veiledning om behandlingstilbud, ventetider mm. fra en pasientrådgiver. Vi anbefaler at du kontakter din fastlege/behandlende lege for å drøfte valg av behandlingssted.  

Dette bør du tenke på før valg av sted

Ventetid

Det kan være ulik ventetid hos de ulike behandlingsstedene. Vi anbefaler at du undersøker ventetidene og diskuterer alternativene med dine behandlende leger.  

Reiseutgifter

Som utgangspunkt får du kun dekket reiseutgifter til det nærmeste stedet behandlingen kan gis. Dersom du velger behandling i en annen region enn din helseregion får dette betydning for egenandelen du må betale ved dekning av utgifter til reisen. Les mer om pasientreiser.

Henvisning 

For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du en henvisning.  

Når du har bestemt hvor du vil behandles, sender fastlegen din henvisning direkte til behandlingsstedet. Behandlingsstedet skal vurdere om du har rett til utredning eller behandling hos spesialist innen 10 dager. Du skal få tilbakemelding på om du har rett til helsehjelp eller ikke.

Dersom du ikke får slik tilbakemelding, er det viktig at du tar kontakt med den som har henvist deg. På nettsiden Velg behandlingssted: Fra henvisning til behandling (helsenorge.no) kan du lese mer om hvordan du går frem for å velge hvor du vil bli behandlet.  

Fornyet vurdering (second opinion)

Dersom du er usikker eller uenig i den behandlingen som er foreslått av behandlingsstedet, kan du be om en fornyet vurdering, også kalt «second opinion» Du vil da få en ny vurdering av din sykdom og behandlingsopplegg, hos et annet behandlingssted.

Den fornyede vurderingen er ikke bindende for nåværende behandlingssted. Dersom du ønsker å følge den fornyede vurderingen, kan du bruke din rett til fritt behandlingssted og søke deg til stedet som ga den fornyede vurderingen. 

Fra fritt behandlingsvalg til rett til valg av behandlingssted
Frem til 1. januar 2023 var rett til valg av behandlingssted kjent som «fritt behandlingsvalg». Du kan lese mer om endringene fra fritt behandlingsvalg til rett valg av behandlingssted på Fra fritt behandlingsvalg til rett til valg av behandlingssted (helsenorge.no).   

Illustrasjonsbilde av pasient som får cellegift.

Dine rettigheter som pasient

Som pasient har du flere rettigheter når det gjelder hvor lenge du skal vente for å få behandling og hvem som skal behandle deg.

Var dette nyttig?